IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният комисар за бежанците е обезпокоен от сделката между ЕС и Турция

Няма гаранции за защитата на бежанците спрямо международното право, смята Филипо Гранди

16:41 | 08.03.16 г.
<p>
	Филипо Гранди. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Филипо Гранди. Снимка: Ройтерс

Своето “дълбоко безпокойство“ относно договорката между ЕС и Турция за ограничаване на бежанския поток изказа Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди пред Европейския съвет.

В своята реч пред депутатите, излъчена на сайта на институцията, той посочи, че ООН не е била поканена да участва в преговорите. В организацията са обезпокоени на първо място от възможността хора да бъдат връщани от една държава в друга, без предварително да бъдат уточнени гаранциите за защита на бежанците спрямо международното право.

Рано тази сутрин, след 12 часа преговори, лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие с Турция за реадмисия на нелегалните имигранти на гръцките острови, а срещу това Турция ще изпраща сирийски бежанци в Европа. Целта е да бъдат обезкуражени хората, които разчитат на трафикантите да ги преведат към желаните дестинации.

Според Гранди обаче този план не предлага достатъчно гаранции за бежанците според международното право.

Той обясни пред депутатите, които аплодираха неговият коментар, че бежанците могат да бъдат върнати единствено в страна, която може да докаже, че техните молби за убежище ще бъдат обработени коректно и те ще могат да получат убежище в съзвучие с международните стандарти, което означава и че ще имат „пълен и ефективен достъп до образование, здравни услуги, възможност да започнат работа и ако се налага – социално подпомагане“.

Гранди призова бежанците от Гърция да бъдат връщани в Турция само след внимателна оценка на по-рискови групи, които може би няма да бъдат подходящи за реадмисия. За него отговорът на кризата трябва да бъде европейски и солидарен и призова държавите от ЕС да потвърдят своите ценности.

В Турция вече има около 3 млн. бежанци, изтъкна още Филипо Гранди в своята реч по време на пленарната сесия в Страсбург.

99% от мигрантите в Европа са от десетте държави, от които идват най-много бежанци в световен мащаб – сред тях Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея и Сомалия. В същото време и броят на държавите с конфликти се увеличава - такива вече има в Северна Нигерия, Южен Судан, Бурунди и други. В 31 от 34 провинции в Афганистан има конфликт, което увеличава значително броят на бежанците от тази държава спрямо миналата година, съобщи Гранди. 

От началото на годината част от бежанците в Европа са жени, пътуващи сами, бременни или с малки деца. Те често стават жертва на сексуални посегателства, криминални мрежи и трафиканти, коментира още Върховният комисар за бежанците към ООН. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още