IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще връща незаконни имигранти обратно в Турция

Анкара "изтъргува" ускоряване отпадането на визите за турски граждани и бъдещето си в ЕС в замяна на решения за бежанската криза

08:40 | 08.03.16 г. 3
<p>
	Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу (вляво), председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (в средата) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу (вляво), председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (в средата) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно). Снимка: Ройтерс

Всички незаконни имигранти, които преминават от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани на турска територия, а Европейският съюз (ЕС) ще покрива разходите за това. За това се споразумяха лидерите на държавите то ЕС и турските власти на срещата на върха между Брюксел и Анкара, която приключи в ранните часове тази сутрин.

В замяна на това в европейските държави ще бъдат презаселвани граждани на Сирия, които са пристигнали и пребивават в Турция, в рамките на съществуващите ангажименти, посочва се в декларацията на лидерите на държавите от ЕС, разпространена от пресцентъра на Съвета на ЕС.

Предвижда се да се ускори и изплащането на 3-те млрд. евро, които ЕС обеща на Анкара в края на миналата година, както и да се работи съвместно с Турция за подобряване на хуманитарните условия в Сирия, което да даде възможност на местното население и на бежанците да живеят в по-безопасни зони.

Отделно Брюксел обещава на Анкара да ускори прилагането на пътната карта за либерализиране на визовия режим с всички държави членки. Така визите за турски граждани ще могат да бъдат премахнати най-късно до края на юни тази година.

Ще бъде подготвено и решение за отваряне на нови глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС във възможно най-кратък срок въз основа на заключенията на Европейския съвет от октомври 2015 г.

Председателят на Европейския съвет ще придвижи тези предложения и ще уточни подробностите с турската страна преди мартенското заседание на Европейския съвет, посочва се в декларацията.

На пресконференция след края на срещата председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск коментира, че всички са били единодушни, че “потокът от имигранти, преминаващи от Турция за Гърция, остава твърде висок и трябва да се намали значително”. Според него с решенията, взети на заседанието на Съвета и срещата с турските власти, ще се спре потока от имигранти по балканския маршрут.

Във връзка с решението на лидерите на държавите от ЕС за възстановяването на Шенген от заседанието им през февруари е договорено да се окаже подкрепа на Гърция и другите държави от Западните Балкани по най-предпочитания от имигрантите маршрут към Западна Европа.

Предвижда се да се подготви план за действие и реагиране при извънредни обстоятелства, а предложението на Европейската комисия (ЕК) за спешна подкрепа в размер на 700 млн. евро, което беше обявено миналата седмица, се планира да бъде прието преди следващото заседание на лидерите на държавите от ЕС.

Ще бъде осигурена и допълнителна помощ за Гърция при управлението на външните граници, за дентификация, регистрация и проверки за сигурност на всички преминаващи и с цел гарантиране функционирането на “горещите точки” в страната, осигуряването на достатъчен капацитет за прием, както и хуманитарна помощ.

Европейската гранична агенция Frontex се предвижда да набере допълнители служители – командировани от държавите членки, в срок до 1 април. Те ще бъдат разположени във всички горещи точки с цел засилване на проверките за сигурност и подпомагане на гръцките органи в борбата срещу контрабандистите на мигранти.

Планира се да се ускори и процесът по преместване на бежанци от Гърция, като държавите членки се приканват да предоставят по спешност повече места за преместване. Еврокомисията ще докладва на Съвета на ЕС всеки месец изпълнението на ангажиментите на държавите членки.

Ключов елемент от плановете на ЕС е операцията на НАТО в Егейско море. Припомняме, че в неделя Алиансът и Турция се споразумяха за операциите на корабите в турската акватория, срещу което Анкара по-рано възразяваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
dmm
преди 8 години
Не знам аз ли чета грешно, или вие пишете грешно. *** искат 20млрд, ес дава 6млрд. Разбраха се да се срещнат на 18 пак защото не се разбраха, вие какви неща пишете????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
И каква стана тя? Връщаш един, за да ти изпратят друг, сдобил се с паспорт(платил за него)! Това споразумение няма да издържи дълго, както и самия ЕС! Европа ще продължава да се заселва с всякакви ***, който ще превземат територия и ще вършат дивотиите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
И каква стана тя? Връщаш един, за да ти изпратят друг, сдобил се с паспорт(платил за него)! Това споразумение няма да издържи дълго, както и самия ЕС! Европа ще продължава да се заселва с всякакви ***, който ще превземат територия и ще вършат дивотиите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още