IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена светлина за първия транш от помощта за Гърция

Той получи одобрението на финансовите министри на държавите от еврозоната

22:55 | 19.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовите министри на държавите от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция. Той ще ѝ позволи утре да плати сумата от 3,4 млрд. долара, които дължи дължи на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава AFP.

Административният съвет на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който е съставен от министрите на финансите на еврозоната, официално даде одобрението си за гръцката програма, като според осведомен източник помощта е в размер на 23 млрд. евро.

Преди да одобрят окончателно отпускането на транша, 19-те страни изчакаха националните парламенти да се произнесат по въпроса. Последното препятствие отпадна с вота на германския Бундестаг, който одобри плана.

Той включва финансова помощ под формата на заеми, които могат да достигнат общо 86 млрд. евро в рамките на тригодишен период. Планът е придружен от меморандум, предвиждащ редица мерки за бюджетни икономии и реформи, които Гърция трябва да изпълни.

10 млрд. евро от първото плащане ще бъдат вложени в отделна сметка и ще бъдат насочени към рекапитализирането на гръцките банки, включително 13 млрд. евро, които ще позволят на Атина да плати на ЕЦБ. В сумата влизат и 200 млн. евро лихви.

Освен това средствата ще позволят връщането на междинния заем от 7,16 млрд. долара, който беше отпуснат от ЕС на Гърция през юли тази година. Сумата беше необходима за изплащането на предишното задължение към ЕЦБ и за просрочените задължения към друг кредитор - Международния валутен фонд.

Останалите 3 млрд. евро от първия транш ще бъдат отпуснати между септември и октомври, в зависимост от изпълнението на реформите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още