IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 български научни организации са спечелили проекти по програма Хоризонт 2020

През 2018 г. ще започнат преговори между България и ЕК за продължение на програмата

21:38 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

150 български научни организации са спечелили 252 проекта по Рамкова програма „Хоризонт 2020“ от нейното начало през 2014 г. досега. До момента по тази линия в страната ни са влезли 42 млн. евро.

Това отрежда на България 24 място от 28 държави членки на ЕС по участие и усвояване на средства по програмата. По-малко финансиране от България са получили Литва, Латвия, Хърватия и Кипър, съобщи Министерството на образованието и науката след първата работна среща на новосъздадената Национална контактна мрежа по „Хоризонт 2020“. 

Най-много са парите, вложени в направление „Сигурна, чиста и ефективна енергия“ – 6,7 млн. евро. Следват направленията „Информационни и комуникационни технологии“ с 3,4 млн. евро и дейности „Мария Склодовска-Кюри“ с 3,2 млн. евро.

34 български организации участват в реализацията на 42 проекта по енергийното направление. Пример е община Бургас, която заедно с градовете Бордо, Варшава, Лисабон, Лондон и Милано изпълнява проект Sharing Cities (Споделящи градове) за внедряване на интелигентни системи в области като електрическата мобилност, системи за интелигентно управление на енергията, интелигентно улично осветление, енергийна ефективност на сгради и др.

По направление дейности „Мария Склодовска-Кюри“ се организира „Нощ на учените“ в цялата страна.
През последната година научните организации, спечелили най-много проекти, са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Медицинският университет – Варна, „Онтотекст“ АД, Институтът по механика и Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН.

За контактни лица по обявените конкурси на програмата са избрани експерти от държавни институции, научни организации, висши училища, неправителствени организации и бизнеса. Основната им задача ще бъде да предоставят информация за българското участие в конкурсите, обясни министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на срещата.

Той уточни, че не става дума за докладване на резултатите от проведените конкурси, а по-скоро за структуриране, анализ на информацията и предоставяне на конкретни препоръки за подобряване на участието на България в Рамковата програма.

Проф. Денков заяви, че през 2018 г. ще започнат преговори между България и ЕК за продължение на „Хоризонт 2020“ в следващия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още