IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е одобрила оперативната програма за малки и средни предприятия

В рамките на инициативата ще се дават неограничени гаранции на банки, които да кредитират фирмите при облекчени условия

15:46 | 15.10.15 г.
ЕК е одобрила оперативната програма за малки и средни предприятия

Европейската комисия (ЕК) е одобрила оперативната програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ 2014-2020, съобщават от Министерството на икономиката.

България е третата страна в Европейския съюз (ЕС), която ще финансира малките и средни предприятия с подобен механизъм. Другите две страни са Испания и Малта.

Бюджетът на новата оперативна програма е в размер на 102 млн. евро, които са изцяло от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Национално съфинансиране не се изисква.

Управляващ орган на програмата е Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ при Министерството на икономиката.

Средствата са заделени от парите по приоритетна ос 2 на оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, предвидени за прилагането на финансови инструменти. Портфейлите от заеми, освен със средства по оперативната програма, ще бъдат гарантирани и със средства от COSME/HORIZON 2020, както и с ресурс на Европейския Инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка.

В рамките на инициативата за малки и средни предприятия в България ще се дават неограничени гаранции за предоставяне на капиталово облекчение на финансови посредници, които да кредитират малки и средни предприятия при облекчени условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още