IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК позволи спешното отпускане на 20 млн. лева помощ за Хитрино

Средствата идват от ПРСР и ще бъдат използвани целево за възстановяване на местната инфраструктура

16:46 | 13.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие 20 милиона лева (10 милиона евро) незабавно да бъдат предоставени на Община Хитрино с цел бързо възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията. Това съобщават от Европейската комисия. Средствата ще бъдат отпуснати по Програмата за развитието на селските региони (ПРСР).

В понеделник в Брюксел беше създадена и работна група в помощ на пострадалото село, в която участват комисарите по земеделието и регионалното развитие – Фил Хоган и Корина Крецу. 

Споразумението предвижда ускорена реализация на целеви проекти за възстановяване на разрушената инфраструктура и ще даде възможност и за разкриване на временни работни места в засегнатия район.

Търсят се и други варианти за подкрепа на Хитрино, обясни още министърът на земеделието в оставка Десислава Танева, която е в Брюксел за редовния Съвет по земеделие. В Брюксел тя се срещна с комисаря по въпросите на бюджета на ЕС Кристалина Георгиева, която напуска Комисията от началото на 2017 г. 

Междувременно от отговор на парламентарен въпрос става ясно, че Община Хитрино няма просрочени задължения към края на септември 2016 г. Финансовият министър в оставка Владислав Горанов съобщава, че приходите от началото на годината до 30 септември в общината са в размер на 1,06 млн. лева. Общите разходи на общината са в размер на 2,88 млн. лева, като най-голямото перо са разходите за персонал - 1,03 млн. лева. 

Субсидиите от централния бюджет възлизат на 1,82 млн. лева, отчита Горанов в отговор на въпроса на депутата Иван Иванов от БСП Лява България.

Иванов се интересува за финансовото състояние на общините в цялата Шуменска област и задава въпросите си на 8 декември (преди инцидента, при който в Хитрино се взриви влакова композиция). 

Срещата на премиера в оставка Бойко Борисов с жителите на Хитрино можете да видите във видеото

Развитието на ситуацията в Хитрино можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още