IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концентрацията на парите за регионите създава неравенство, смятат кметове

Малките градове ще трябва да се насочат към други програми, според кмета на Берковица

12:39 | 04.05.15 г.
Концентрацията на парите за регионите създава неравенство, смятат кметове

След като стана ясно, че по-голямата част от средствата по новата оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г. ще отидат за 39 големи и средни градски центъра, по-малките общини се опасяват, че резултатите ще са негативни за малките населени места.

Очаква се последният вариант на програмата да бъде разгледан от Министерски съвет преди нейното окончателно изпращане за официално одобрение от Европейската комисия, съобщава сайтът eufunds.bg. В проекта пише, че се предвижда средствата за благоустройство да са основно за 39 града – за енергийна ефективност, градска мобилност, подобряване на околната среда и здравна и социална инфраструктура, както настоява Брюксел. При преговорите обаче българските общини искаха 64 населени места да ползват средствата.

Кметът на община Троян Донка Михайлова каза пред БНР, че това ще доведе до по-голямо неравенство между отделните региони.

Тя изтъква, че общините от "четвърто йерархично ниво*, като цяло това са вторите градове в областите, ще получат финансиране по програмата по втора приоритетна ос (б. р. - Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони). Донка Михайлова изчислява, че до 2020 година 28 общини ще получат малко над 3,5 милиона евро на община. „Това е една пренебрежимо малка сума“, казва тя.

„Всички онези бели петна, които ще останат по ОП "Региони в растеж", ще може да се кандидатства по другите оперативни програми, като Програма за развитие на селските райони (ПРСР)“, казва кметът на Берковица Димитранка Каменова. Тя очаква тези населени места да получат и национално финансиране от 2016 година, което било обещано на кметовете от министър Лиляна Павлова.

Според кмета на Берковица се слага началото на преодоляване на различията между отделните региони.

*Сандански, Свиленград, Самоков, Ботевград, Троян,Севлиево, Карнобат, Нова Загора, Попово, Пещера, Поморие, Разлог, Девин, Нови пазар, Мездра, Провадия, Червен бряг, Козлодуй, Берковица, Тутракан, Елхово, Белоградчик, Златоград, Никопол, Генерал Тошево, Крумовград, Ивайловград, Малко Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още