IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартирани са преговорите в Брюксел за отблокиране на ОП "Регионално развитие"

Четирима министри са обяснили какви усилия полага правителството да намали очакваната загуба на евросредства

18:04 | 19.11.14 г.
Стартирани са преговорите в Брюксел за отблокиране на ОП "Регионално развитие"

На преговори в дирекция "Регионално развитие" на Европейската комисия днес са били четирима представители на кабинета - вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски и на околната среда Ивелина Василева, съобщи БТА.

Една от обсъдените теми е освобождаването на блокираната програма "Регионално развитие" до края на настоящата година.

За пътуването на министрите до Брюксел съобщи по-рано днес премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че праща делегацията, защото се надява на европлащания към страната ни предсрочно, тъй като пари в бюджета няма.

След срещата Томислав Дончев съобщи, че са били обсъдени всички отворени теми по оперативните програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Министрите са обяснили какви усилия полага правителството да намали очакваната загуба от европейски средства до края на годината.

Делегацията е обсъдила възможностите за отсрочка по някои проекти, забавени заради процедури по обжалване. Има очакване ЕК да вземе предвид, че в някои райони на страната през тази година имаше бедствия, забавили допълнително строителството, обясниха участниците в преговорите.

За размразяването на "Регионално развитие" Дончев коментира: „Имаме амбицията това да стане възможно най-скоро, защото от това зависят приходите в бюджета“.

Той отбеляза, че програмите "Околна среда" и "Регионално развитие" са тежко задлъжнели към националния бюджет заради ангажимента на държавата да продължи да плаща, дори програмите да са спрени.

Разговорите са засегнали одобрението и на новите оперативни програми. „В общуването с ЕК не сме свикнали да приплакваме и да се молим - преговаряме, заяви Дончев. Имаме аргументи, опит и авторитет. Надявам се да доведат до резултат, но кога - това зависи изцяло от нас“, допълни той.

Вицепремиерът определи като изключително трудна и предизвикателна задачата до края на годината да бъдат възобновени средствата по програмата "Регионално развитие". „Ще бъдем горди, ако това се случи в началото на следващата година. Ускорено подготвихме новата оперативна програма, която ще бъде внесена за одобрение на национално ниво и до края на месеца ще бъде представена на ЕК“, посочи той.

Министър Павлова съобщи, че България ще настоява за максимално бърза процедура по освобождаването на плащанията по програмата "Регионално развитие". В министерството заварихме малко хаотичен подход, положихме усилия и за седмица успяхме да подредим нещата, добави тя.

Ивайло Московски отбеляза, че проектите по програма "Транспорт" се движат с около година закъснение. „Бяхме ги оставили в брилянтно състояние, в момента всички са рискови и са взети "на ръчно управление" на ниво министър“, добави той.

Същото било и положението с проектите по програма "Околна среда", обясни  Ивелина Василева. Тя изрази надеждата да бъдат ограничени загубите на средства по програмата, които сега се оценяват на до 205 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още