IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настоящата седмица богата на новини около приватизацията на БТК

13:46 | 10.06.04 г.
Автор - снимка
Създател
Настоящата седмица богата на новини около приватизацията на  БТК
Ключова седмица за бъдещето на компенсаторните инструменти

Настоящата седмица бе изключително наситена на новини свързани с приватизацията на БТК.

Късно вечерта в понеделник бе изнесена новината, че БТК е получила лиценз за трети GSM оператор от Комисията за регулиране на съобщенията, който бе връчен на компанията днес, а кодът за достъп ще бъде 087.

Сякаш предусещайки това компенсаторните инструменти стартираха своето повишение още в ранния следобед на понеделник. Те продължиха своето нарастване и във вторник, като достигнаха цена от 24 стотинки за един лев номинал.

На следващия ден, обаче Върховната административна прокуратура /ВАП/ протестира срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се разреши на австрийското дружество Viva Ventures да купи 65% от капитала на БТК.

Така според запознати приключването на сделката за БТК може отново да се забави след прокурорската атака, независимо от мнението на министър Василев, че издаването на GSM лиценза от Комисията за регулиране на съобщенията, е най-важното условие за приключване на сделката.

След атаката от ВАП компенсаторките регистрираха значително понижение в сряда при отварянето на борсата, но в крайна сметка възстановиха загубеното, с което показаха, че оптимистите за успешно приключване на сделката, като че ли превишават песимистите.

Значително понижение през текущата седмица регистрираха инвестиционните бонове. От БФБ предупредиха посредниците, че на 30.06 изтича срока на валидност на тези инструменти.

Така, ако посочения срок не бъде удължен в близките седмици последния ден за търговия с иневестиционни бонове ще бъде 28 юни.

След като отвориха в началото на седмицата при цена от близо 20 ст. за един лев номинал, в четвъртък те се търгуваха при средна цена от 15.75 ст., или регистрираха понижение от 20% за посочения период.

Основните позиции от SOFIX се търгуваха без значителни изменения в цените тази седмица си при сравнително нисък интерес от страна на инвеститорите.

Най-активна бе търговията с акциите на Петрол, където се изтъргуваха близо 138 хил. акции без съществена промяна в цената на ниво от 2.6 лв. за брой.

Теодор Минчев
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още