IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велосипедът, който сам се пази от крадци

ST2 е специално превозно средство с GPS, което знае как да се бори само с кражбите

17:04 | 06.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stromer Facebook page</em></p>

Снимка: Stromer Facebook page

Само часове след като Бил Кириакис става горд собственик на чисто нов и много скъп електрически велосипед, придобивката му е открадната. Но въпреки че повечето истории с кражби на колелета завършват зле, тази приключва със смях, до голяма степен благодарение на специална технология, вградена в колелото, пише Wired.

Въпросният велосипед далеч не е обикновен. Това е произведеният в Швейцария Stromer ST2 E-Bike. Кириакис е един от първите собственици на ST2 в САЩ и чака с месеци, за да се сдобие с колелото. Той го използва ежедневно, за да се придвижва по 90-минутен маршрут в Сан Франциско. Въпреки че колелата с електрически моторчета като Stromer не премахват напълно въртенето на педалите, те помагат на возещите се да стигнат по-далеч или по-бързо с по-малко усилия.

Миналия вторник Кириакис купува велосипеда си от The New Wheel, магазин в Сан Франциско, специализиран за електрически колела. Той откарва с кола своя ST2, струващ 7000 долара, до офиса си и паркира пред сградата. Когато няколко часа по-късно се връща при колата си, открива, че ключалката е разбита, а неговият ST2 липсва.

За краткото време, в което колелото е с него, Кириакис не успява да свърже мотора с мобилното приложение на Stromer и да активира GPS-а за определяне на местоположението. Системата на ST2 включва приложение, което заключва задната гума на велосипеда в мига, в който смартфонът на собственика напусне определен обсег около превозното средство. Ако крадец се опита да го вземе, колелото се включва автоматично в режим на кражба. Светва светлинка и собственикът може да види къде се намира колелото му на карттата, използвайки GPS.

"Мислех си: „Сега трябва да се обадя на полицията, да пиша доклади, защото именно това се прави“, коментира Кириакис. „Но дълбоко в съзнанието си мислех: Няма начин да открия това колело“.

Кириакис се обажда на магазина The New Wheel, за да се увери, че знае правилния сериен номер на колелото. Карън Уейнър, която е съсобственик на магазина, и партньорът ѝ Брет Търбър имат идея да се свържат със Stromer. Надеждата е, че някак ще успеят да използват GPS възможностите на колелото, за да го намерят.

В крайна сметка това се случва. Мениджърът операции на Stromer Оливър Дайн открива местоположението на велосипеда в квартал Тендърлойн в Сан Франциско. Това е част от града, в която се озовават много откраднати велосипеди.

След това уведомяват полицията, която претърсва района. Тъй като Дайн им дава ясни насоки за местоположението, районът на търсенето е ограничен значително. При това режимът за кражба на ST2 Не е активиран. Ако бъде, той заключва задното колело, така че моторът не иска да запали и то не може да се движи. Освен това на LED екран на самото колело се изписват думите „КРАЖБА“.

В крайна сметка полицията залавя мъж, който носи лъскавия нов ST2 с мигащи светлини. Полицаите веднага залавят мъжа, откарват превозното средство в участъка и се обаждат на Кириакис, за да му съобщят новините.

Крадецът от своя страна заявява, че е купил колелото от човек на улицата за 100 долара, въпреки че това няма как да бъде установено от органите на реда. В крайна сметка Кириакис заявява нещо, което изненадва всички – че това е един от най-страхотните велосипеди, които е виждал, въпреки че дори не е успял да се качи на него.

Питър Никълсън, говорител на Stromer, твърди, че мъжът не спирал да повтаря колко много се е забавлявал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Купете си Abus Bordo Granit X-Plus 6500 и забравете за кражбите на велосипеди! До сега три пъти ми е спасявал велосипеда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
и преди да ме попитате "И ТОва в Б-я?" Не, това беше в Чехия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
Страхотна идеа, с малки ограничения. След като и на мене ми открадаха колелота, едва два дена след акто го закупих, то първата ми идея беше, да купя още 5, да им монтирам GPSи и да изчакам някой да посегне.... оказа се че подобна тактика се изпозлва отдавна в Щатите, но пък е забранена в повечето европейски държави ?! Както и да е.... полицията откри крадеца, бях в съда, дадох показания и сега е в затвора,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още