IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard разочарова с приходите и печалбата си

Разходите за разделянето на компанията се оценяват на около 2,7 млрд. долара

09:21 | 25.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Hewlett-Packard разочарова с приходите и печалбата си

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard понесе нов спад в бизнеса си в началото на годината. През първото фискално тримесечие компанията отчита спад както на приходите, така и на печалбата. Причината е по-ниското търсене от страна на бизнес клиентите на услугите на концерна, предава Ройтерс.

Приходите от продажби са намалели в приключилото в края на януари първо фискално тримесечие с 4,7% до 26,8 млрд. долара (23,6 милиарда евро), обявиха от компанията във вторник. 

Нетната печалба също се свива с около четири на сто до 1,37 млрд. долара. По този начин концернът не успя да отговори на очакванията на Wall Street, а в следборсовата търговия акциите се сринаха с до 7,7%.

Инвеститорите реагираха чувствително и на бизнес прогнозите за следващите месеци. Позовавайки се на валутните рискове, мениджмънтът намали прогнозата си за приходите. Тъй като американската компания прави само 35% от приходите си в родината си, а по-голямата част от продажбите си осъществява в чужбина, силният долар оказва силно влияние върху приходите.

„Ние сме напът да постигнем обрат“, успокои при представянето на резултатите главният изпълнителен директор Мег Уитман. За спада тя обвинява - както вече го направиха и конкурентите Microsoft и IBM, главно силния долар. В Русия политическата ситуация също натоварвала негативно бизнеса. В Китай пък „местното правителство усложнява живота на чуждестранните доставчици, за да насърчава местната IT индустрия“.

Задълбочен поглед към отделните бизнес сегменти навява съмнения дали спадът всъщност наистина може да се оправдае предимно със силния долар. Защото точно на развиващите се пазари, които наскоро компанията отдели в нова компания, наречена Hewlett Packard Enterprise, продажбите се свиват или остават в застой – напук на тенденциите на индустрията.

В софтуерния бизнес, в който HP иска да се разраства силно, продажбите са намалели с пет процента. Бизнесът с корпоративни услуги е намалял с близо 11 процента. Дори и процъфтяващият пазар на изчислителните облаци е едва забележим. Един светъл лъч е поделението за сървъри, чиито продажби са се увеличили със 7 процента. Този успех обаче е засенчен от слабите продажби на мрежовото поделение, където продажбите са намалели с 11 процента. И това се случва в поделение, в което HP искаше да натрупа точки с нови продукти за сметка на "старите кучета" Cisco и Juniper Networks. „В мрежовия бизнес имахме мениджърски проблеми преди всичко в Съединените щати и Китай, които сега са решени“, призна открито Уитман.

През тази година HP планира преструктуриране. Бизнесът с лични компютри и принтери ще бъде отделен от този с корпоративните услуги. Уитман се надява, че отделени, поделенията ще могат да отчитат по-бърз ръст. 

Самата Уитман ще стане изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise, като почти целият сегашен Борд на директорите ще се пренесе там. Фактът, че именно в толкова силно прокламирания сегмент Hewlett Packard се сблъсква с падащи продажби, посява съмнения, че курсът на Уитман в дългосрочен план ще доведе до обещания ръст. Парадоксално, но бизнесът в „старото HP“ с персоналните компютри и принтери се развива сравнително добре. Все още той има значителен дял от печалбата на HP.

HP Inc, който ще се ръководи от Дион Уайслър, и ще се фокусира предимно към частни клиенти, също бе принуден да отчете сериозен спад при бизнеса с принтери – от 5% на годишна база, но приходите от продажби на компютри остават стабилни благодарение на силните продажби на нетбуци.

За първи път Hewlett Packard даде данни и за разходите за разделянето на гиганта, което трябва да приключи до есента. Те се изчисляват на до 2,7 млрд. долара, или 1,5 долара за акция. 44 000 служители вече са съкратени, до есента ще последват още 11 000. Компанията обаче създава нови работни места в софтуерния си бизнес. 

Плановете за подобно разделяне всъщност не са от вчера. Настоящият главен изпълнителен директор на компанията Мег Уитман през 2011 г. прекрати амбициите на своя предшественик Лео Апотекер да отдели РС бизнеса. Тогава борсата реагира с кратък спад на цената на акциите на концерна, което доведе в крайна сметка до смяната на Апотекер. Два месеца по-късно Уитман обяви, че компанията изоставя тези планове. Уитман сля през 2012 г. PC бизнеса с по-печелившия бизнес с принтери. Тя ще продължи да ръководи отделения бизнес за корпоративни клиенти като шеф на борда на директорите. Другото звено на HP ще се ръководи от Дион Уайслър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
но е верно, всички проблеми на ХП дойдоха от лошия мениджмънт ... на всички нива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Само за протокола и Стив и Марк Хърд са близки приятели на Лари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Когато уволниха Марк Хърд, Лари Елисън каза, че това е втората най-глупава постъпка в ИТ историята, след като онези *** от Ейпъл уволниха Стив Джобс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още