IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP иска да продаде мажоритарен дял от мрежовия си бизнес на китайска компания

Решението е свързано с обтегнатите отношения между САЩ и Китай

13:04 | 27.10.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Hewlett-Packard Co. (HP), една от най-големите световни корпорации в сферата на информационните технологии, иска да продаде мажоритарен дял от своя мрежови бизнес в Китай на местен купувач. Решението е най-новият пример за напрежението между САЩ и Китай, което засяга възможността на технологичните фирми от тези две страни да правят бизнес на пазара на другата, пише MarketWatch.

HP започна да проучва фирмите за дялово инвестиране в САЩ относно техните интереси да придобият дял от H3C Technologies Co., подразделението за мрежи на американската компания в Китай, посочват източници, запознати с въпроса.

Процесът все още е на ранен етап и HP може да продаде само 51% от H3C. Пълната продажба на бизнеса може да достигне сума от 5 млрд. долара, коментират източниците.

През последните няколко години напрежението между САЩ и Китай ескалира поради взаимното подозрение за вероятни хакерски наблюдения на телекомуникационните и интернет мрежите чрез техника, предоставяна от съответните технологични компании.

През 2012 г. Америка представи доклад, в който се твърди, че телекомуникационното оборудване на Huawei Technologies може да бъде използвано за шпиониране на американците. Докладът препоръчва американските оператори да избягват използването на технологиите на Huawei. От своя страна, китайската компания отрече критиките по отношение на нейното оборудване.

В Kитай американските доставчици на технологична инфраструктура, включително HP и International Business Machines Corp. (IBM), са изправени пред редица предизвикателства, отчасти защото държавните агенции и важни индустрии все по-често предпочитат местните производители като Huawei. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Също като IBM. Административен мастодонт държащ портфейл от патенти от които се изхранва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
Суичовете им са доста добри (без да знам къв им е пазарния дял), а те се отказват от пореден *** бизнес .... и накрая кво ще стане ? Ще остане само една голяма администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още