IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard се разделя на две?

Според WSJ компанията ще отдели бизнеса си с персонални компютри и принтери от услугите за корпоративни клиенти

11:37 | 06.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">HP отново преосмисля бъдещето си. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

HP отново преосмисля бъдещето си. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard (HP) възнамерява да се раздели на две компании, пише The Wall Street Journal. Според запознати източници, цитирани от вестника, се предвижда отделянето на бизнеса с персонални компютри и принтери от този с хардуер и услуги за корпоративни клиенти. Според медията компанията може официално да обяви решението си още в понеделник.

Разделянето може да се осъществи, като на акционерите през следващата година бъдат предоставени дялове от новосъздадената компания. 

Плановете за подобно разделяне всъщност не са от вчера. Настоящият главен изпълнителен директор компанията Мег Уитман през 2011 г. прекрати амбициите на своя предшественик Лео Апотекер да отдели РС бизнеса. Тогава борсата реагира с кратък спад на цената на акциите на концерна, което доведе в крайна сметка до смяната на Апотекер. Два месеца по-късно Уитман обяви, че компанията изоставя тези планове. 

Инвеститори и анализатори отдавна призоваха HP да предприеме подобна стъпка. Карли Фиорина, която ръководеше концерна няколко години преди Апотекер, не се реши на този ход. Оттеглилата се през 2005 г. Фиорина, която през 2001 г. с покупката на Compaq за 25 млрд. долара разшири чувствително бизнеса с компютри на концерна, вместо да се раздели с това поделение, реши в началото на 2005 г. да го слее с печелившия бизнес с принтери. По думите ѝ сливането трябваше да направи HP по-ефективен, а концернът щял да представя по-лесно и бързо новите си продукти на пазарите. Наследникът на Фиорина, Марк Хърд, отново раздели двата бизнеса само пет месеца по-късно.

Големите акционери в HP, сред които Blackstone и KKR, от доста време настояват за раздяла с компютрите. Сегашното решение се случва в момент, в който корпоративният свят е свидетел от вълна от разделяния на компании и съпътстващи дейности, защото много концерни решават да се фокусират върху основния си бизнес.

През изминалата седмица онлайн аукционът Ebay обяви, че ще отдели своята услуга за заплащания онлайн Paypal в отделна компания. PayPal и eBay ще бъдат разделени в две отделно търгувани публични компании в средата на следващата година, стана ясно от съобщение на концерна. Акционерите на Ebay оцениха предложението и акциите поскъпнаха след оповестяването на новината със 7,5 на сто.

Уитман сля през 2012 г. PC бизнеса с по-печелившия бизнес с принтери. Според вътрешна информация на WSJ Уитман ще продължи да ръководи отделения бизнес за корпоративни клиенти като шеф на борда на директорите. При това в борда ще влезе и сегашният член на борда на директорите Патриша Русо, но в ролята на член на Надзорния съвет. Другото звено на HP ще се ръководи от мениджъра Даян Уайслър.

Бизнесът с принтери и лични компютри отчете през фискалната 2013 г. приходи от 55,9 млрд. долара – около половината от общите приходи на HP. Въпреки това обаче предвид силната конкуренция в бранша оборотът е бил със 7,1 на сто по-нисък спрямо предходната година. С това дивизията се представи малко по-слабо от общия резултат на компанията, чиито общи приходи бележат спад от 6,7 на сто.

HP предаде през миналата година лидерската си позиция на пазара на компютри на китайския концерн Lenovo Group, който по данни на консултантската компания IDC за първи път е продал повече компютри от основания преди 75 години в Пало Алто американски концерн. Освен компютри и принтери HP продава и сървъри и системи за бази данни на компании, като и софтуерни приложения и финансови услуги. 

През последната година акциите на HP бележат възход, но цената им е далече от пиковите равнища от преди години. В петък цената на книжата на HP скочи с 2% до 35,20 долара за акция, а борсовата оценка на компанията възлиза на 66 млрд. долара.

Още видеа от Bloomberg вижте в сайта на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
по скромното ми мнение на IT hobist HP не само трябва да се раздели ами направо да го затвори или продаде отдела си за работа с PC-та. Да се концентрират изцяло в/у корпоративните услуги. Могат да ползват техника на леново (след като Леново придобият и сървърите на IBM).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още