IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според HP персоналните компютри не умират

Мег Уитман вижда компанията като по-силна и по-позитивно настроена

13:45 | 11.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Според HP персоналните компютри не умират

„Настолните компютри не са мъртви“, заяви Мег Уитман, главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard (HP) в интервю за CNBC.

В условията на конкуренция на все по-малките и по-тънки таблети и смартфони, много експерти отхвърлиха настолните компютри като стари и тромави машини.

На фона на твърдението, че настолните компютри не си отиват, HP продължава работата си по иновативни продукти за потребители, включително устройство, което съчетава лаптоп и таблет. Компанията се бори със сериозната конкуренция на пазара на технологии.

Уитман твърди, че HP трябва да се съсредоточи преди всичко върху иновациите. Според нея компанията се радва на голям напредък, но трябва да продължи с нововъведенията.

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 90 на сто през тази година, което предполага, че инвеститорите имат вяра в петгодишния план на компанията, ръководена от Уитман, която от две години заема поста.

Според нея компанията изгражда все по-голямо доверие в потребителите. В общ план HP е изправена пред критичен момент, в който има възможност да възстанови пазарния си дял и отново да се превърне в една от силите, с които технологичният свят трябва да се съобразява, или просто да изчезне.

Уитман подчертава, че компанията всеки ден се бори както с традиционните си конкуренти, така и с новите, които навлизат на пазара.

Едно от основните притеснения на инвеститорите е интегрирането на британската компания Autonomy, която HP купи през 2010 г. за 11 млрд. долара, а две години по-късно тя беше обезценена с 8,8 млрд. От HP обвиниха придобитата фирма, че нарочно е фалшифицирала финансовите си документи, за да увеличи изкуствено цената си. Счетоводните измами в Autonomy обаче бяха категорично отречени от основателя ѝ Майк Линч.

„Колелата на правосъдието се завъртат бавно“, коментира случая Уитман.

Тя стана четвъртият главен изпълнителен директор на HP за краткия период от 14 месеца. Зае поста през ноември 2011 г., когато компанията се бореше на пазара на иновациите с конкуренти като Apple.

До момента компанията все още не е пуснала свой смартфон. Наскоро обаче тя вдигна дивидентите си с 10 на сто и обяви панове за обратно изкупуване на акции, което би трябвало да направи инвеститорите доволни в краткосрочен план.

Според Уитман HP се завръща и то доста по-силна и по-оптимистично настроена от преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
benevolent2025
преди 10 години
MTEL маркетингът е като гмурец, който пляка преди да влезне във водата. Преди да станете клиент на комапанията вижте мнението на другите клиени във форума. Дали продуктът се различава с нещо от другите и дали цените не са по-високи и не се написват. Искате ли да работите с хора, които са лъжци и да им поверите данни за банки, здраве, личен живот. Какво ще правим като фалират с договори за 2 години? Сега нетната им печалба вече трябва да е станала отрицателна и спряха да я рипортват последното тимесечие.защо всички комуникации на Министерство н Финансите и БНБ са през Австрииските Мтел и Телелинк? Защо Уникредит, Райфайзен са регистрирани в Австрия заради банкивата тайна. Цялата финансова система се контролира от кател около Австрия за 2-3 пъти по-високи лихви от Европа и кражби от бюджета на корумпирано правителство и централни банкери. the story is that Mtel is going to banruptcy. The reason is very low human capital and X inеficincy from the telecom cartel
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Съгласен съм, само дето си мисля, че HP може и да не успеят да го видят това бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още