IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните доставки на PC удариха 5-годишно дъно през третото тримесечие

Продажбите са се смъкнали с почти 9% на годишна база

10:54 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все по-малко потребители залагат на традиционните персонални компютри. <em>Снимка: Wired.com</em></p>

Все по-малко потребители залагат на традиционните персонални компютри. Снимка: Wired.com

Глобалните доставки на персонални компютри (PC) са се смъкнали с почти 9 на сто на годишна база през третото тримесечие, което традиционно е периодът на най-силно търсене през годината. По този начин продажбите на устройствата отстъпиха до най-ниското си ниво в последните пет години, сочи ново проучване на Gartner.

"По време на третото тримесечие, което е традиционно е силно и често се свързва със завръщането на децата в училище, продажбите спаднаха до най-ниското си ниво от 2008 г. насам", каза Микако Китагава, главен анализатор в изследователската технологична компания Gartner.

Според експертите от Gartner продължаващото преминаване от компютри към таблети е натегажало върху търсенето на PC както в развитите, така и в развиващите се пазари. Продажбите на компютри възлизат на 80,3 млн. единици през периода юли-септември, като по този начин тримесечието се оказа шестото поредно на спад.

"По-голямото предлагане на евтини таблети с Android привлече за първи път потребителите в развиващите се пазари", отбеляза още Китагава.

Lenovo запази короната си като световен лидер в доставките на PC с пазарен дял от 17,6% през третото тримесечие. Китайският производител бе следван плътно от Hewlett Packard (HP) с 17,1 на сто от пазара.

"Предстоящият почивен сезон ще бъде ключов и за двете компании", отбелязаха от Gartner. По думите им HP е отбелязала първия си ръст на доставките от първото тримесечие на 2012 г. насам.

И докато Lenovo все още държи първото място в света, компанията продължава да изпитва затруднения на родния си пазар. "Стабилният растеж в Северна Америка, Европа, Близкия Изток и Африка обаче компенсира нестабилността в Китай", посочиха още от Gartner.

Междувременно тайванските компании Acer и Asus, заемащи 5-то и 6-то място в света по производство на РС, претърпяха рязък спад в доставките от съответно 22,6 на сто и 22,5% на годишна база през третото тримесечие. Причината е, че двете компании пренасочват вниманието си от компютри към други технологични устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още