IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на НР Мег Уитман е оптимист за развитието на компанията

Според нейните очаквания през 2014 г. HP ще стабилизира приходите си от продажби, а през 2015 г. бизнесът ще се разрасне

08:50 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мег Уитман поема кормилото на НР през 2011 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман поема кормилото на НР през 2011 г. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на Hewlett-Packard (НР) Мег Уитман е все по-оптимистична за развитието на компанията. Според нейните очаквания през 2014 г. HP ще стабилизира приходите си от продажби, а през 2015 г. бизнесът дори ще отчете ръст.

Уитман каза това пред анализатори на годишната среща на инвеститорите и така потуши напрежението около нейната многогодишна програма за реформи. Уитман сподели удовлетворението си, че всичко върви по план.

„Миналата година по същото време имах чувството, че HP изостава значително. Липсваше ни ясна, единна стратегия. Не ни липсваха иновации, но сякаш не се котираха на пазара“, каза Уитман.

Когато Мег Уитман се присъедини към екипа на НР, тя заяви, че оперативните звена били в безпорядък - отдел „Продажби“ не прилагал иновативни методи, ИТ инфраструктурата липсвала.

Уитман сподели, че е отчетен напредък в генерирането на парични потоци. Стабилизирани са някои части на бизнеса на НР като звеното, обслужващо корпорациите, например. За третото фискално тримесечие на 2013 г. компанията е генерирала парични потоци на стойност около 7 млрд. долара.

Изминаха две години от петгодишния процес на реформи, който тя е предприела, а приходите и печалбите продължават да се понижават. Wall Street определено губи търпение. Само за последните три месеца акциите на НР са поевтиняли със 17%, а от 2010 г. насам са изгубили повече от половината от стойността си.

Докато принтерите на НР се радват на добри продажби, то бизнеса на концерна с персонални компютри продължава да се свива, след като все повече потребители се преориентират към таблетите и смартфоните.

Уитман иска да превърне НР в основен играч на пазра на технологични услуги за корпорациите, на който сега доминират Oracle, IBM и Cisco Systems. Именно тази своя цел тя подчерта остро на срещата с инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още