IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard изненада приятно акционерите си

Приходите падат с 10%, а печалбата – с една трета, но сривът забавя темпото си

08:45 | 23.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До тук добре, но какво ще предложи&nbsp;HP след съкращенията на разходите, питат анализатори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До тук добре, но какво ще предложи HP след съкращенията на разходите, питат анализатори. Снимка: Ройтерс

Производителят на принтери Hewlett-Packard продължава да страда от слабите продажби на световния пазар на PC-та и през последното тримесечие, като отчита с 10% по-ниски приходи, както и с една трета по-ниска нетна печалба. Акционерите обаче се бяха настроили на още по-слабо представяне и реагираха положително на данните. В следборсовата търговия акциите на HP скочиха с почти 13 процента, а от началото на годината цената на книжата на HP нарасна с 50 процента, пише Wall Street Journal.

HP продължи да намалява разходи, изцеди повече пари от своята дейност и намали планината с  дългове. Групата също така увеличи прогнозата си за наличните парични средства са следващите три години.

„Обратът е в ход, може би нещата се случват малко по-добре, отколкото очаквахме", заяви в интервю за вестника главният изпълнителен директор Мег Уитман. Тя добавя още пред акционерите, че текущата година ще бъде годината на възстановяване за групата. Последните тримесечни резултати потвърждават тази оценка: И в четирите ключови бизнес области продажбите са намалели. В PC подразделението приходите от продажби се свиват в съзвучие със спада на цялата компютърна индустрия дори с почти една пета. В бизнеса със сървъри HP отчита с почти 10 на сто по-ниски приходи. 

Мениджмънтът е успял да гарантира, че балансът няма "напълно да се разпадне, и това е най-малкото нещо съществено", казва Роб Кира, анализатор от Evercore Partners. „Изгарящият въпрос сега е: Какво следва след съкращаването на разходите?"

Според главния финансов директор Катерин Лесяк има многообещаващи нови бизнес подходи. HP е успяла да увеличи в известна степен цените на принтерите, които продава на компаниите в развиващите се пазари. На свой ред тези клиенти ще получават в замяна по-евтино мастило и други аксесоари. В резултат на това тези бизнес клиенти сега ще отпечатват повече страници, твърди Лесяк. Въпреки че стратегията все още не е напълно зряла, „можем да видим кривата на развитие и тя ни дава увереност".

Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 10 години
Телекомите пренасят данни за здравеопазване, банкиране. Ако Теленор смятат да са като Мтел, които като Телеком Австрия влезнаха в политиката като раздадоха подкупи на много Австрийски политици (канцлер подаде оставка!) и в България на жената на Станишев за да има картели на телекома и австрииските банки, да погледнат акциите на Тел. Австрия и да знаят, че клиентите ще ги изритат от пазара. Няма телеком, които да си позволи изнудвания, подслушвания, подкупи, създаден от Чорни- издирван от Интепол. Кой вярва, че Мтел имат толкова клиенти като никои не плаща средното им 10 лв? Сигурно има още манипулирани данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още