IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP остана без председател на борда на директорите

Рей Лейн подава оставка след ниската подкрепа от страна на акционерите

18:13 | 05.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Рей Лейн като шеф в Oracle. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рей Лейн като шеф в Oracle. Снимка: Ройтерс

Американският компютърен производител Hewlett-Packard ще трябва да си търси нов изпълнителен председател на борда на директорите и председател на надзорния съвет. Шефът на борда Реймънд (Рей) Лейн е подал изненадващо оставка в четвъртък.

Лейн посочи като причина за оставката си годишното общо събрание през март, когато той и други двама директори почти загубиха мястото си в борда, пише Wall Street Journal.

По време на събранието път си поправи недоволството на акционерите, които поляха почти целия борд със студен душ. Лейн бе преизбран на общото събрание на 20 март с незначително мнозинство от приблизително 59% от гласовете. Двама други членове на Управителния съвет са получили още по-ниска подкрепа – 55% от гласовете, поясни в съобщение HP. Няколко големи акционери са пледирали за тяхното отзоваване.

"Това е доста неудобен резултат", казва анализатор, цитиран от Marketwatch. „Управителните и надзорните съвети вече се сблъскват с един нов свят, вече не се раздават безплатни пропуски за бордовете".

Лейн, бивш директор на софтуерния концерн Oracle, ще остане в борда като обикновен член и ще „продължи да подкрепя HP в трансформацията ѝ“. Двамата други директори с незавидно малка подкрепа са Джон Хамергрен и Дж. Кенеди Томспън. Те са решили да напуснат борда.

Акционерите са недоволни от борда, който има повече правомощия и власт, отколкото европейските надзорни съвети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още