IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на HP поляха борда със студен душ

Председателят на борда получи само 59% подкрепа, Мег Уитман обаче е с блестящ резултат

10:40 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Мег Уитман. Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман. Снимка: Ройтерс

Акционерите на компютърния гигант Hewlett-Packard изнесоха сериозен урок на борда на директорите на компанията. Председателят на Надзория съвет Рей Лейн отново бе преизбран на общото събрание в сряда с незначително мнозинство от приблизително 59% от гласовете, предаде Ройтерс.

Двама други членове на Управителния съвет са получили още по-ниска подкрепа – 55% от гласовете, поясни в съобщение HP. Няколко големи акционери са пледирали за тяхното отзоваване.

"Това е доста неудобен резултат", казва анализатор, цитиран от Marketwatch. „Управителните и Надзорните съвети вече се сблъскват с един нов свят, вече не се раздават безплатни пропуски за бордовете".

За главния изпълнителен директор Мег Уитман обаче събранието на акционерите бе пълен успех. Тя бе утвърдена за член на Управителния съвет с убедителна подкрепа от 98%. В своята презентация пред инвеститорите тя определи 2013 г. като „година за поправки и изграждане“ и обеща за 2014 г. експанзия, а за 2015 г. - бърз ръст.

Акционерите са недоволни от борда, който има повече правомощия и власт, отколкото европейските надзорни съвети. Управителният съвет уволни дългогодишния главен изпълнителен директор Марк Хърд заради недоказани по-късно твърдения за сексуален тормоз и назначи бившия главен изпълнителен директор на SAP Лео Апотекер, който искаше да продаде подразделението за компютри. 

След като последва срив на цената на акциите, членовете на Управителния съвет стопираха плана и заместиха Апотекер с изпълнителния директор на Ebay Уитман. Зиг-загът в управленческите решения обезпокои клиентите, а HP е изправена пред угрозата да предаде титлата си на най-голям в световен мащаб производител на компютри на своя китайски конкурент Lenovo.

Американската инвестиционна банка Morgan Stanley реши да промени през тази седмица оценката си за акциите на Hewlett-Packard от „справедливо оценена“ на „надценена“ и повиши целта си за курса на 27 долара. Добрата ликвидност на производителя на компютри и принтери е ясен двигател за цената на акциите, заяви анализаторът Катрин Хъберти.

Акциите на компания вече са се възстановили от огромния срив от ноември насам, но все още разполагат със силен потенциал, според анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още