IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP ще съди Deloitte заради одита ѝ на Autonomy

Още през 2012 г. технологичният гигант обвини одиторската компания, че е знаела за нередности в счетоводството на компанията

12:24 | 26.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
HP ще съди Deloitte заради одита ѝ на Autonomy

Технологичният гигант Hewlett-Packard възнамерява да съди британското звено на международната одиторска компания Deloitte, заради одита ѝ на софтуерната компания Autonomy, заяви адвокат на HP в понеделник.

HP придоби Autonomy за 11 млрд. долара през 2011 г., като впоследствие стана ясно, че са допуснати сериозни неточности в счетоводството на Autonomy, които костваха на HP 8,8 млрд. долара. Компанията смяташе да съди и ръководството на Autonomy, но се отказа от тези си намерения.

Според HP Deloitte е знаела за нередности или неточно представяне в баланса на Autonomy. Счетоводната компания отхвърли обвиненията, посочвайки, че одитът ѝ е бил проверен и от KPMG преди придобиването и изяви готовност да сътрудничи на разследването, което да установи предполагаемите неточности в счетоводството на Autonomy.

HP обвини Autonomy във фалшификация на някои данни за продажбите си, като според технологичния гигант софтуерната компания е продавала на загуба софтуер в пакет с хардуер и по-късно го е осчетоводявала по програмата „Idol”. Освен това лицензионни споразумения с търговци на дребно са били осчетоводявани като спразумения с крайни потребители. Бившият изпълнителен директор на Autonomy призна, че е използвал „нестандартни“ счетоводни практики, но отрече те да са незаконосъобразни.

Сделката се превърна в един от най-големите счетоводни скандали в САЩ, като с разрешаването на случая се ангажираха един британски и два американски регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
ето това се случва когато една иновативна фирма се превръща в мултинационална компания управлявана от бюрократи.... следващите са Епъл, след 10-15 години и те ще минат по този път... Замине ли си основателя, който е бил инжинер с визия и бив заменен от бюрократ който хал хабер си няма от високи технологии, всичко отива у мурец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още