IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон задълбочава проверката си за сделката между Autonomy и HP

И британската служба Serious Fraud Office взима отчетите на Autonomy под лупа

12:26 | 12.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px;">Основателят на Autonomy Майк Линч.</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 12.727272033691406px; line-height: 20px;">&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят на Autonomy Майк Линч. Снимка: Ройтерс

Специализираната в разследването на сериозни финансови измами британска агенция Serious Fraud Office разследва възможните нередности при придобиването на Autonomy от страна на Hewlett-Packard. Производителят на компютри е потвърдил това в доклад, публикуван вчера до Комисията за надзор на търговията с ценни книжа (SEC). Причина за разследванията са твърденията на HP, че преди сделката Autonomy се е опитвала да манипулира своите счетоводни документи.

"В резултат на констатациите от текущо разследване HP предаде на британската служба Serious Fraud Office, на американското министерство на правосъдието и на SEC информации за нередности и за неправилни интерпретации на Autonomy, които са във връзка с придобиването на HP," се казва в документите, подадени до SEC.

HP е знаела за разследването от американското министерство на правосъдието от 21-и ноември. Британските правоприлагащи органи са осведомили HP за своите действия на 6-и февруари. HP твърди, че работи в сътрудничество с трите агенции.

Америганският гигант придоби Autonomy през август 2011 г. за 11,1 млрд. долара. Цената на сделката бе 11 пъти над годишната печалба на продавача на корпоративен софтуер. Оттогава насам обаче сделката занимава редица съдилища, а HP коригира стойността на Autonomy с 8,8 млрд. долара надолу. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

В своя финансов отчет за четвъртото фискално тримесечие HP заяви, че има „достатъчно доказателства" за манипулиране на счетоводните документи от страна на Autonomy и за укриване на важна информация. Основателят и главен изпълнителен директор Майк Линч се защита срещу обвиненията и обвинява HP, че след сделката за поглъщането е управлявала компанията му зле.

Още през миналия месец стана ясно, че британският регулатор Financial Reporting Council започва преглед на документите на Autonomy, който по всяка вероятност ще причини главоболие на бившия мениджмънт на компанията и на одиторите от Deloitte.

Разследванията обаче не обезсърчават Линч. „Ние знаем за разследванията на FRC на отчетите на Autonomy за периода от януари 2009 г. до юни 2011 г.", отбеляза Линч през февруари в блога си. "Ние сме уверени в нашата счетоводна политика и с нетърпение очакваме да демонстрираме това на FRC".

SEC и SFO отказват да коментират възможния преглед на счетоводните книжа на Autonomy. Компанията продава софтуер, с който корпорациите могат да създават презентации, писмени документи, видеа, електронни писма и други данни чрез вътрешнофирмен интранет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
А У НАС СДЕЛКАТА С МАЙКРОСОФТ? И ТЯ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още