IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte защити финансовия одит на Autonomy

Случаят с отписването на 8,8 млрд. долара от страна на HP може да се превърне в един от най-големите счетоводни скандали в историята на САЩ

12:24 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на Autonomy Майк Линч.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят на Autonomy Майк Линч. Снимка: Ройтерс

Международната одиторска компания Deloitte защити своя одит, проведен преди придобиването на Autonomy от страна на Hewlett-Packard. Счетоводната компания заявява пред британския The Times, че категорично отхвърля твърденията, че е знаела за нередности или неточно представяне в баланса на Autonomy.

Наскоро HP отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на Autonomy, която купи за 11,2 млрд. долара. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

"По-голямата част от това отписване е свързана със сериозни нарушения на счетоводни принципи, пропуснати оповестявания и просто фалшиви представяния в Autonomy Corporation plc, които са допуснати преди придобиването на компанията от HP, и така имат въздействие върху дългосрочното финансово развитие на Autonomy", обясни мярката HP в своя последен тримесечен доклад.

По-специално според HP Autonomy е фалшифицирала част от данните си за продажби. Така например компанията е продавала на загуба софтуер в пакет с хардуер и по-късно го е осчетоводявала като продажба по програмата "Idol". Освен това лицензионни споразумения с търговци на дребно са осчетоводявани като споразумения с крайни потребители.

Бившият главен изпълнителен директор на Autonomy и създател на компанията Майк Линч обаче оборва всички обвинения. Британският софтуерен предприемач признава, че е използвал счетоводни практики, които американският компютърен гигант Hewlett-Packard счита за „нередовни“, но отхвърля твърдението, че методите на бившата му компания Autonomy са незаконосъобразни.

Освен това те не могат да оправдаят отписването на HP в размер на над 8 млрд. долара, казва Линч, цитиран от Financial Times. Освен това мениджъри на HP са били привлечени в управлението на софтуерния производител една година преди фактическото осъществяване на сделката и би трябвало да забележат, ако има каквито и да е нередности, смята Линч.

Посветен в разследванията източник обаче твърди, че практически целият хардуер, който е продавала Autonomy, е бил нерентабилен, и на хардуера не е бил инсталиран софтуер на компанията. Така че е невъзможно да се поддържа мнението на Autonomy, че сделките са били използвани за подпомагане на бизнеса със софтуер. "Това са не само спорове по счетоводните правила", казва източникът.

Случаят се превръща в един от най-големите счетоводни скандали на корпоративна Америка. Излизането на Линч на светло и неговите коментари за твърденията за корпоративни нарушения са нещо твърде необичайно. В началото на седмицата ФБР започна разследване срещу бившия мениджмънт на придобитата компания. Както пише и Bloomberg, Федералното бюро е реагирало по този начин на запитване от страна на американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC - Securities and Exchange Commission) и на британското Бюро за разследване на големи измами (SFO).

Анализатори предупреждаваха, че придобиването, което беше извършено под ръководството на бившия главен изпълнителен директор на HP Лео Апотекер, е твърде скъпо. Приблизително 87,3% от акционерите на британската софтуерна компания са приели навремето офертата на HP на цена от 25,50 лири за акция, което представлява премия от 79% от пазарната цена тогава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още