IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И щатският надзор взима баланса на Autonomy под лупата

Със случая вече се занимават две британски и една американска агенция

13:17 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И щатският надзор взима баланса на Autonomy под лупата

Финансовите отчети на придобитата от американската технологична компания Hewlett-Packard британска софтуерна фирма Autonomy ще минат през обстоен преглед. Американците придобиха Autonomy през 2011 г. за 11 млрд. долара и трябваше да отпишат година по-късно няколко милиарда от стойността на британската компания. Според HP това се дължи на груби грешки в счетоводството.

След жалба от страна на HP британският регулатор Financial Reporting Council започна преглед на документите на Autonomy, който по всяка вероятност ще причини главоболие на бившия мениджмънт на компанията и на одиторите от Deloitte, пише Wall Street Journal.

Наскоро HP отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на Autonomy, която купи за 11,2 млрд. долара. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

Основателят на британската фирма Майк Линч енергично отхвърля обвиненията от себе си, наричайки ги "напълно неверни". Той разкритикува Hewlett-Packard за обвиненията, които групата е направила обществено достояние, без да представи доказателства. Hewlett-Packard уволни Линч през май 2012 г., позовавайки се на лошото финансово представянена софтуерното поделение.

Deloitte ще си сътрудничи напълно със следователите, заяви говорител на одиторната компания. "Нямахме, както заявихме и преди, никаква идея за нередности или сериозно изопачаване на финансовите отчети на Autonomy", заяви говорителят. "Ние завършихме нашия одит в съответствие с пълните общи правила и стандарти“.

Придобиването на Autonomy и по-специално последващото обезценяване са сред най-сериозните грешки на Hewlett-Packard в последно време. Аферата предизвика гнева на анализатори и инвеститори заради липсата на „дължима грижа при разглеждането на офертата преди сделката“. Заради това, както и заради слаби напоследък продажби акциите на базираната в САЩ технологична компания се свиха през последните две години с повече от 65 на сто.

Hewlett-Packard вече попадна в полезрението на американските власти. Освен британската FRC, отношение по казуса ще вземе и щатското правно министерство. Компютърният концерн предава важна информация по случая и на американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC), както и на британската служба за разследване на големи измами (SFO).

SEC и SFO отказват да коментират възможния преглед на счетоводните книжа на Autonomy. Компанията продава софтуер, с който корпорациите могат да създават презентации, писмени документи, видеа, електронни писма и други данни чрез вътрешнофирмен интранет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още