IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият MacBook предлага изчистен дизайн с по-малко портове

Устройството е новият поглед на Apple към лаптопите в ерата на смартфоните и таблетите

16:52 | 10.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато Стив Джобс представи MacBook Air през 2008 г., посочвайки, че това е „най-тънкият лаптоп в света“, светът беше ядосан. Никой не можеше да повярва, че ще даде 1800 долара за лаптоп без DVD диск и само с един USB порт. Седем години по-късно (и един допълнителен USB порт) тези оплаквания звучат като абсолютна лудост, пише Wall Street Journal.
 
Представянето на новия MacBook в понеделник е като връщане назад във времето. С тази разлика, че сега става дума за 2-килограмово устройство, което струва 1300 долара и има по-дълъг живот на батерията.
 
Подобно на първия Air, това е опитът на Apple да преобрази напълно лаптопа в ерата на смартфоните и таблетите. Според журналиста Джоана Стърн от WSJ Apple отново ще се завърне към индустрията с лаптопи. Според автора при вдигане устройството се усеща като iPad, не толкова като лаптоп, тъй като устройството е дебело само 13,1 мм. 
 
То е толкова тънко, тъй като всички добре познати портове ги няма. Компютърът не разполага със слот за SD карта, нито с такива за традиционните USB устройства. Всичко това е събрано в един порт – USB-Type C. През него може да се зарежда самият лаптоп, но може да се изпраща и видео сигнал до монитори и да се осъществява връзка с други устройства, които пък могат да се зареждат с енергия по този начин.
 
Според Apple потребителите не се нуждаят от други слотове, тъй като вече живеем в свят на безжични технологии, в който почти всичко може да бъде свързано без кабели. Освен това няма четец на пръстови отпечатъци, с какъвто разполагат iPhone и iPad. 
 
Същевременно, когато отворите 12-инчовия екран, той разполага с по-ярък дисплей от този на сегашния MacBook Air. Apple все още не вярва в добавянето на тъчскрийн на своите компютри с Mac OS X. Вместо това тъчпадът е по-гладък и подобрен.
 
Падът, наречен Force Touch, представлява единствено парче от плоско стъкло, което може да отговаря на различен натиск. Все още можете да усетите „клик“ при натискане надолу, но всъщност всичко се извършва от самия софтуер. Apple показа как при лек натиск на пада може да се забърза скоростта на видео например.
 
Новият механизъм за бутоните на клавиатурата пък прави писането по-леко като усещане, но според WSJ не толкова добро, колкото при клавиатурата на Air. 
 
Новият MacBook ще се предлага за 1300 долара. Той разполага с Core М процесор, 256 GB памет и 8GB RAM. За тези, които искат по-бърз процесор и двойно повече памет, Apple ще продава друга версия за 1500 долара. 
 
По думите на компанията MacBook има батерия, издържаща девет часа, което е с 3 часа по-малко от 13-инчовия MacBook Air, но същото време като 11-инчовия модел. Новото устройство обаче има много по-висока резолюция на екрана от другите два компютъра. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още