IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung Electronics ще изкупи свои акции за 1,6 млрд. евро

Същевременно концернът се разделя със свои участия в химическата и отбранителната индустрия

11:53 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung Electronics ще изкупи свои акции за 1,6 млрд. евро

Със широкомащабна акция по обратно изкупуване на акции корейският концерн Samsung възнамерява да подкрепи спадналата цена на акциите си.

Компанията ще купи обратно свои обикновени акции за 1,42 млрд. евро и привилегировани акции за около 170 млн. евро, заяви Samsung Electronics. Това е първото обратно изкупуване на акции от повече от седем години, за чиято цел групата ще похарчи част от своите огромни парични резерви, които възлизат на равностойността на 43 млрд. евро, предаде Ройтерс.

С мярката се цели подкрепа на цената на акциите, а част от паричната наличност ще бъде върната на акционерите, се казва в изявление от сряда. От началото на годината акциите на Samsung са загубили 12% от стойността си. Анализатори и акционери призовават отдавна конгломерата да увеличи дивидентите и да предприеме стъпки за обратно изкупуване на акции.

Дивидентите в корейската компания са около два пъти по-ниски, отколкото при конкурентите от Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Междувременно стана ясно, че конгломератът възнамерява да продаде някои свои участия в химическата и отбранителната индустрия. Samsung Electronics Co., Samsung C&T Corp. и още четири дъщерни дружества ще продадат дела си в Samsung Techwin Co. и Samsung General Chemicals Co за 761 млрд. вона (687,98 млн. долара) на корейския конгломерат Hanwha Group. Продажбата ще бъде приключена през първата половина на 2015 г.

От няколко месеца насам обаче бизнесът на Samsung не се развива толкова добре. През третото тримесечие приходите се свиват с 60 процента, а делът от пазара на смартфони в световен мащаб спада. Анализатори смятат, че за Samsung ще бъде трудно да успее да задържи лидерската си позиция заради по-ожесточената ценова конкуренция от страна на китайските конкуренти. С това мобилният бизнес на компанията, който допринася за повече от 60 на сто от общите приходи, е изправен пред трудни времена.

В момента Samsung се подготвя за смяна на поколенията начело на концерна, след като 72-годишният председател Лий Кън-хи е в болница от май заради инфаркт.

След като поема контрола над базирания в Суон, Южна Корея концерн през 1987 г., Лий го превърна в най-големия производител на смартфони, телевизори и чипове за памет в света, като същевременно се превърна и в най-богатия човек в Южна Корея. През 2012 г. той назначава сина си Лий Джей Юнг за заместник-председател, а дъщеря му Ли Бу Джин за председател на филиала Hotel Shilla Со., след като Samsung Group се превърна в най-големия конгломерат в Южна Корея. Очаква се именно Лий Джей Юнг да наследи Лий на председателския пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още