IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

126 депутати избраха Екатерина Захариева за правосъден министър

Тя не получи подкрепата на опозиционните ДПС и БСП, както и на ДСБ, гражданския съвет на реформаторите, част от БДЦ, някои от ПФ и "Атака"

11:32 | 18.12.15 г. 4
<p>
	Снимка: <em>архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Критики към правителството, липса на управленски кадри, предсрочни избори. Около тези теми се завъртя дебатът за избора на номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева от премиера Бойко Борисов на мястото на Христо Иванов, който хвърли оставка миналата сряда заради промените в Конституцията, които не бяха достатъчни според него.

Очаквано тя не получи подкрепата на опозиционните ДПС и БСП, както и на ДСБ. Изборът й не беше одобрен и от народните представители от гражданския съвет на реформаторите, част от БДЦ, някои от ПФ и "Атака".

За новия правосъден министър гласуваха 126 депутати със „за“, 66 бяха „против“ и 17 се въздържаха.

За да я подкрепят обаче в парламента бяха всички министри, но не и премиерът, който е на заседание на Европейския съвет в Брюксел, така че се наложи Захариева да бъде представена от заместника му Меглена Кунева.

Според Филип Попов от БСП от биографията на Захариева ясно се вижда, че е преминала през целия политически спектър на управляващите, което определя, че ролята й е на балансьор.

"Дори мъртвата риба може да плава по течението, пътят, по който искате да продължите, не е правилният, защото тази реформа е започната погрешно, а Вие смятате да продължите по течението", обърна се той към Захариева.

Лидерът на левицата Михаил Миков упрекна, че персоналните промени, предложени от премиера, са пореден опит за закрепване на ситуацията в изпълнителната власт.

"Дали ще е министърът в оставка или ще се избере нов, нищо няма да промени и след тази персонална промяна всичко ще си остане по старому – без политическо виждане, без нужните законодателни промени, които са необходими за по-справедливо правосъдие, с объркан ВСС, това са все въпроси, които са някак си встрани от персоналния въпрос за Екатерина Захариева“, отсече той.

Петър Славов от РБ обяви, че петимата от Гражданския съвет не могат да й дадат подкрепа в аванс, което провокира Четин Казак от ДПС да коментира, че след като дори сред управляващата коалиция има колебания и резерви дали да застанат зад Захариева, няма как да се очаква от опозицията да го направи.

"За да се случи тази реформа, трябваше да има диалог, да се търси широка подкрепа още от самото начало, а не да се тръгва на инат и да се правят опити да се прокарват едни радикални идеи и ние очакваме от новия министър да заложи на диалогичността и на ангажираност на всички съсловни страни", обяви Казак.

Според Магдалена Ташева от "Атака" номинацията на Захариева "разкрива фаталния дефицит на професионализъм на този, който я предлага, и е подигравка с гилдията на магистратите, сред които има много достойни хора, които биха могли да заемат този пост“.

Националистката обвини, че след като тя оглави правосъдното министерство, президентът Росен Плевнелиев директно влиза в изпълнителната власт.

"Това не е избор на министър на правосъдието, а недостойно задкулисно овладяване на властови позиции. Тя не е нищо друго освен поредното въплъщение на войнствената посредственост, което започна от влизането на Борисов във властта", отсече Ташева.

Румен Йончев от БДЦ обаче заподозря, че избирането на поста на Захариева може и да е преход към служебно правителство, защото тя е била в две такива.

Очаквано след него и лидерите на ДСБ Радан Кънев и на ДПС Лютви Местан заговориха за предсрочни избори.

Според Кънев има специфики в кариерата на Захариева, които сочат, че тя по един нелош начин е заемала постове, за които не е имало други кандидати, което пък водело към извода, че ГЕРБ няма политически кандидати.

"Вторият извод е, че в държавата няма стабилно решение на тежка институционална криза, няма реформи, няма стабилност, държавата ще рухне, публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация", настоя той.

"Това правителство, въпреки мантрите, че генерира стабилност, не може да извършва реформи. Изборите вече са необходими!", заяви пък Местан.

За да защити Захариева, думата взе шефът на депутатите на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов.

"Най-правилното, което можем днес да направим, е да подкрепим кандидатура на премиера, защото това означава стабилност на правителството и на управлението, а днешното управление е без алтернатива“, посочи той.

Цветанов призова тези реформатори, които минаха в опозиция, да седнат до БСП или при независимите в пленарна зала.

Това е втората рокада в правителството на Борисов. Иванов е вторият министър от кабинета, който си тръгва заради липса на подкрепа за предложени от него реформи.

През март оставка подаде тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков след първоначалната съпротива на премиера за смяна на шефове на службите от предходното правителство, считани за кадри на ДПС. Неговото място зае вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
serafima
преди 8 години
126 депутати се направиха, че не чуха, че тя има конфликт на интереси с президента ни (така наречен);126 депутати се правят, че не знаят, че е послушна секретарица и посредствена жена;126 депутати не знаят (което е още по-лошо), че за съдебната реформа трябва опитен и компетентен юрист;126 депутати гласуваха по команда, за да запазят топлите си места в НС;на 126 депутати всъщност не им пука за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Само не мога да разбера ДПСто дали верно се изтегли от Бостана и тегли към предсрочни избори, надявайки се на повече, или се правят на умрели лисици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
егати ***:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
егати ***:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още