IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

159 млн. лева имат държавните енергийни дружества в КТБ

Търсят се възможности за цесия на блокираните средства, обясни енергийният министър Щонов пред парламента

11:37 | 06.11.14 г. 6
159 млн. лева имат държавните енергийни дружества в КТБ

159 млн. лева имат държавните дружества от сектор “Енергетика“ в КТБ. Това съобщи в парламента служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в отговор на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков.

БЕХ има 44 млн. лева, Мини "Марица  - изток“- 18 млн. лева, НЕК - 14 млн. лева, АЕЦ „Козлодуй“ - малко над 4 млн. лева, и ЕСО също малко над 4 млн. лева. Парите само на три дружества надхвърлят 25% от общите им средства, т.е в нарушение за закона. Това са Мини „Марица - изток “, Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

98% от средствата на „Булгаргаз“ са в КТБ, което се дължи на плащания няколко дни преди банката да затвори, обясни Щонов.

На депутатски въпрос дали се търси възможност за цесия на средствата на държавните енергийни дружества в КТБ, Щонов отговори положително, допълни БТА. Обсъждани са различни варианти и Министерството на икономиката и енергетиката е направило всичко възможно средствата да бъдат спасени, каза Щонов.

Припомняме, че служебният кабинет на Марин Райков прие закон, който задължава държавните дружества да разпределят средствата си в поне четири банки - нетната експозиция в една банка не трябва да надхвърля 25%. Към февруари 2014 година финансовият министър Петър Чобанов отчете, че едва 15% от държавните компании не изпълняват това изискване. 

Щонов допълни още, че блокираните в КТБ средства не са причина за загубите на НЕК и поскъпването на електричеството.

В поставената под особен надзор банка дружеството има 14 млн. лева, а на година през НЕК преминават между 2,5 и 3 млрд. лева. Това са средствата, които държавното дружество събира от клиентите и плаща на производителите на електричество. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Подробностите около казуса КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
T3
преди 9 години
Което не разбирам е кое законово положение дава възможност на кредитополучател да си намали задължението с цялата сума на своите депозити в същата банка без оглед на гарантирания лимит от 100,000 евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
T3
преди 9 години
Май се очертава това да е схемата. Фирми със задължения към КТБ сега ще си ги намалят за сметка на незащитените депозитари на на Фонда. Очевидно КТБ не е кредитирала само кухи компании. Все пак има кредити и към работещи дружества. Но тъй като повечето от тях са собственост на "наши хора" трябваше да се изработи схема да не се налага да връщат тези кредити. И успяха да я измислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Rusko
преди 9 години
Ами защо са държали повече пари от разрешеното и то точно в КТБ? Нещо не им е чиста работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
Тепърва ще става забавно в производството по несъстоятелност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Цесиите трябва да се забранят защото те ощетяват Фонда за защита на влоговете и другите депозитари с незащитени влогове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още