IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2,2 гигавата нови енергийни мощности в периода 2015-2024 г., 1,5 гигавата от ВЕИ

Планът за развитие на ЕСО предвижда поетапното изграждане на каскадата "Горна Арда", но не и на нови блокове в ТЕЦ Марица Изток 2

11:35 | 27.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
2,2 гигавата нови енергийни мощности в периода 2015-2024 г., 1,5 гигавата от ВЕИ

2,2 гигавата нови енергийни мощности ще бъдат изградени на територията на страната в периода 2015 - 2024 година. По-голямата част от тях - 1,49 гигавата, ще бъдат от възобновяеми източници.

Това е предвидено в плана за развитие на Електроенергийния системен оператор, разгледан днес на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В плана не са предвидени два нови блока в ТЕЦ Марица Изток 2, защото няма издаден лиценз от енергийния регулатор, но се предвижда поетапното изграждане на каскадата "Горна Арда".

Нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" може да бъде въведена в експлоатация най-рано през 2025 година, уточняват от ЕСО. Още от тази година обаче ще се извършват дейности за подобряване на активната работна мощност на работещите блокове в централата.

Блок 4 в ТЕЦ Русе ще бъде използван за студен резерв, предвижда още мрежовият оператор.

От Министерството на енергетиката определиха предвидените мерки като напълно реалистични и изпълними. От Националната електрическа компания (НЕК) пък припомниха, че преди около година мрежата беше прехвърлена от НЕК към ЕСО. Константин Балев от държавната енергийна компания посочи, че плановете предвиждат плавно увеличение на инвестициите по мрежата и към 2024 година те ще бъдат 1,5 пъти повече, отколкото са сега. Това не е изненадващо, защото съоръженията са строени през 60 и 70-те години на 20 век, допълни Балев.

Общо необходимите разходи за изпълнение на плановете на ЕСО са в размер на 1,2 млрд. лева през следващите 10 години, става ясно от плана. От компанията очакват част от тях да бъдат покрити с европейско финансиране и други привлечени външни средства, сред които и от Плана Юнкер, коментира пред журналисти изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.

Необходимите инвестиции за 2015 година са 76 млн. лева, а до 2024 година те ще бъдат вече 131 млн. лева, е видно още от плановете на мрежовия оператор.

ЕСО предвижда до 2024 година да бъде изградено дистанционно управление без постоянен дежурен персонал. За целта ще бъде изградено видеонаблюдение и система за пожарна безопасност за 3,5 млн. лева. За развитие на телекомуникационната инфраструктура и апаратура ще бъдат отделени общо 12 млн. лева.

Нереалистично е кабелите да се полагат под земята в районите, засегнати от бедствия в момента. Става въпрос за пресечена месност и горски масиви и полагането на кабели не само е скъпо, но и невъзможно в тези терени. В момента ЕСО работи по поддръжка на просеките, като тези дейности се извършват ежегодно, каза още директорът на дружеството Йотов.

В момента тече процедура за сертифициране на ЕСО като независим мрежов оператор от страна на Европейската комисия и това налага приемането на нов десетгодишен план за развитие, въпреки че в момента има действащ одобрен план за развитие до 2020 година, уточни председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Бе нема разлика, ти питай джурналята. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Ти пък сега :) К'ва е разликата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Rumen_
преди 9 години
2.2 Мегавата са нищо. Да не би да са 2.2 Гигавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още