IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБВ подкрепи БСП за сезиране на Конституционния съд за заема от 16 млрд. лв.

Необходимият брой подписи за внасяне на искането са събрани от депутати от БСП, АБВ и независимия Велизар Енчев

13:15 | 18.06.15 г. 1
АБВ подкрепи БСП за сезиране на Конституционния съд за заема от 16 млрд. лв.

С подписите на народни представители от "БСП лява България", АБВ и нечленуващия в парламентарна група Велизар Енчев БСП ще сезира Конституционния съд във връзка с ратификацията на договора за нов заем от 16 млрд. лв. Това обяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов от БСП, цитиран от БТА.

Той уточни, че са събрали необходимия брой подписи за внасяне на искането.

Въпросът е достатъчно сериозен, мотивите са подробни, очакваме искането да бъде допуснато за разглеждане и след това ще очакваме решението по същество на Конституционния съд, коментира Стоилов. Той уточни, че ако ратификацията бъде обявена за противоконституционна, парите, които не са били изтеглени като заем, няма да бъдат емитирани като дълг.

На въпрос дали подкрепата на АБВ за подписката може да е знак за съвместни действия в предстоящите местни избори, Стоилов заяви, че няма нужда да се правят предположения и спекулации.

"Вероятно ще има допълнителна среща между ръководителите на двете партии. Там могат да се разискват различни въпроси. За нас беше важно да се види, че по такъв важен въпрос е възможно взаимодействие, след като става дума за национални интереси и интересите на българските граждани", коментира той. Водещо при местните избори ще е това, което ще предложат общинските организации за издигането и подкрепата на кандидати, допълни
Янаки Стоилов.

Ръководството на АБВ е решило част от парламентарната група да подкрепи искането на БСП да сезира Конституционния съд за договора за нов заем, за да се изчисти правният проблем дали доводите на БСП са юридически състоятелни или не. Това заяви по-късно пред журналисти в Народното събрание депутатът Лъчезар Никифоров от АБВ.

"Лично мое мнение и на част от групата, които сме подписали искането, е, че съгласно член от основния закон Конституционният съд се произнася за съответствие с Конституцията на сключени от Република България международни договори преди ратификацията им", каза Никифоров. Според него КС ще отхвърли като недопустимо искането. Но с оглед да бъдат използвани всички правни възможности и да е ясно, че и КС се произнася, подкрепихме искането, допълни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
kane
преди 8 години
Браво лява българия!Горд съм с вас!Ще ви подкрепям винагиИскам да го раздавате още по на ляво моля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още