IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие договора за новия дълг

От 223 гласували 161 депутати бяха "за", 50 - против, а 12 се въздържаха

14:24 | 25.02.15 г. 48
<p>
	Горанов:&nbsp;Аз вярвам в реформаторския дух на това управление. <em>Снимка: БТА</em></p>

Горанов: Аз вярвам в реформаторския дух на това управление. Снимка: БТА

Народното събрание прие на първо четене ратификацията на договора на правителството за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG за България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро. От 223 гласували 161 депутати бяха "за", 50 - "против", а 12 се въздържаха. 

Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, макар 1 да беше „против“, 12 от БДЦ и 10 от АБВ.

36 от БСП бяха против, 1 от ПФ, както и 11 от "Атака". 12 народни представители от ПФ се въздържаха.

Веднага след гласуването социалистите скандираха „Оставка!“.

Ратификацията на договора висеше на косъм, защото ДПС, БСП, „Атака“ и АБВ първоначално бяха заявили категорично, че няма да го подкрепят, а позицията на Патриотичния фронт не беше ясна до днес, когато съпредседателят на коалицията обяви, че са против дълга.

По-рано в парламента се стигна до изненадващ обрат при дебатите, след като АБВ, ДПС и ББЦ обявиха, че са готови да подкрепят дълга, който управляващите предлагат да се изтеглят. Това стана след совалки с финансовия министър, по време на които той е обещал да "намали" заема с 2 милиарда лева. 

„Аз вярвам в реформаторския дух на това управление и поемам ангажимента, че поне 2 милиарда от този разчет, който сме направили като сбор от падежите и планирания дефицит, няма да бъдат ползвани, и 2 милиарда е минимумът от това, което няма да се ползва от лимита по рамковата програма за взимането на дълг“, заяви Горанов.

„Числото, което се иска като лимит, е стряскащо, но ние сме преформатирали дебата от ежегодно планиране към дебат, близък до хоризонта, по който едно правителство може да носи отговорност до избори“, добави той.

Депутатите на Георги Първанов се събраха на извънредно заседание на групата.

Шефът на групата на АБВ Борислав Борисов обясни, че министърът е отговорил и на двете им условия – да се намали размерът на заема и да стане ясно къде ще бъде насочен. „Министърът на финансите пое ангажимента размерът на дълга да се намали или да не се харчи“, каза Борисов.

Удовлетворени сме, че има заявка за правене на реформи и два милиарда по-малко, каза и Йордан Цонев от ДПС. Затова той декларира, че движението ще подкрепи дълга.

Съпредседателят на ПГ БДЦ Светлин Танчев заяви, че е удовлетворен от поетия ангажимент на финансовия министър. "От близо ще следим каква ще е тенденцията на ръста на дефицита в следващите години", заяви депутатът и поиска почивка, за да може групата да обсъди ситуацията. Такава обаче не бе дадена. 

Основният мотив на правителство да иска нов дълг е нуждата от погасяването на стари задължения.

ДПС и АБВ нямаха възражения срещу този аргумент, но не бяха съгласни с размера на заема, защото по разчети на техни експерти старите задължения на страната са по-малко от исканите 16 милиарда лева.

РБ бяха заявили категоричната си подкрепа за искането на правителството още в началото на процедурата.

Според тях той е абсолютно необходим и на практика не става дума за нов заем, защото той ще бъде харчен за стари задължения.

БСП и „Атака“ също не промениха принципната си позиция против вземането на заема.

Двете партии дори организираха протест пред парламента, докато в пленарна зала се провеждаха дебатите по ратификацията.

Националистите предупредиха, че този дълг заедно с лихвите ще е 27 милиарда лева, а социалистите заподозряха, че част от средствата ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 6 rate down comment 0
бай Благой
преди 8 години
С този заем правителството си осигурява спокойствие, но до кога? До края на мандата ще си ги "изпапкат" а после...? Новото правителство, независимо дали е от сини, червени или пембени *** нов заем ли ще тегли? И до кога ще ни загробват със заеми? ... На гърците се смеехме до вчера, а вървим по техния път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 37
simpatizant_gerb
преди 8 години
САМО ГЕРБ ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 22 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Чета коментарите и със страх си мисля - толкова ли чавка е изпила мозъка на пишещите, та все ги избива на собствените им политически пристрастия и за момент не се опитват да мислят за интереса на държавата и своя собствен. Тук НС направо подписа празен чек на това момченце в Свищов учило. Никой не разбра защо бяха тези платени протести срещу Орешарски за половин милиярд евро, а сега за 8 милиарда -пей, сърце и браво! Моля ако някой е чул коментар на ГЕРБ да ме обори. Второ, никой не разбра за какво точно ще бъде употребена тези ОГРОМНА сума (преди местните избори). Трето, никой не е видял инвестиционна или каквато и да е стратегия или протрама на ГЕРБ. Надявам се сега ББ да оиде в детските градини и да обясни на децата, както правеше есента за Орешарски колко десетилетия ще изплащат родителите им и те този заробващ заем. Четвърто, само *** могат да повярват за по-ниските лихви (и 4-те банки). На 1000 лева при лихва 10% е по-евтино от 7% върху 16000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 2
tonitov
преди 9 години
По-добре е трансформирали те се от колкото фанатизираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 13 rate down comment 2
Enciklopedyata
преди 9 години
Хора Комунизма не си е отивал а само трансмутирал.Кой ни управлява сега?Човека от ДКМС Р.Плевнелиев?Или Червения Цар?Намерете в Гугъл статята Червения Цар и Държавна Сигурност.Внучката на Човека от ЦК БКП Лиляна Павлова и да не ги изброявам другите *** и прикрити ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 14 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Парламента подписа празен чек на Горанов с който му даде право да емитира книжа и да тегли заем който ще постъпва по сметката на ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ който ПО ЗАКОН трябва да се управлява от БНБ!ДА, ДА , ама НЕ!Незнайно защо голяма част от парите на фиска не са в БНБ, а в частни небългарски кредитни институции.ОЧАКВАМЕ ДА ВИДИМ поправките в ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТЕ НА ВЛОГОВЕТЕ за да стане ясен механизма с който с държаван дълг ще служи за рефинансиране на частните банки Фонда за гарантиране на влоговете се превръща във второ БНБ!! Средствата му ще сенабират с парите от кредита!Позната схема от КТБ: държавен дълг от 4,5 млрд.лв - ФГВБ - КТБВеднъж мина, защо да не стане практика! Простия народ да плаща!Кой търси парите на КТБ?СЛУЧАЯ ВЕЧЕ ГО ЗАБРАВИХМЕ , НАЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
шегите настрана ,но най голямата трагедия е че политиците с политиките си почти не оставиха работещи хора в България.За съжаление по начина по който ръководят държавата скоро ще се изпълни мечтата на "Чърчел България е хубава страна само да го няма народа и"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
От статията не става ясно за колко милиарда са гласували. А това е най важното.Това не е никаква "новина"!Жалко, че си изгубих времето да я чета.Но с коментара си пиша "двойка" на автора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Да...при него ги теглихме тия заеми...Ама банката я разду сегашният премиер при предишното си управление. Как ще коментираш това, ако вярно не си привърженик на никоя партия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Ама как се хвърляш на амбразурите...в момента съм станал на крака и ръкопляскам...и си пея:"Ние сме на всеки километър"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още