IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие договора за новия дълг

От 223 гласували 161 депутати бяха "за", 50 - против, а 12 се въздържаха

14:24 | 25.02.15 г. 48
<p>
	Горанов:&nbsp;Аз вярвам в реформаторския дух на това управление. <em>Снимка: БТА</em></p>

Горанов: Аз вярвам в реформаторския дух на това управление. Снимка: БТА

Народното събрание прие на първо четене ратификацията на договора на правителството за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG за България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро. От 223 гласували 161 депутати бяха "за", 50 - "против", а 12 се въздържаха. 

Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, макар 1 да беше „против“, 12 от БДЦ и 10 от АБВ.

36 от БСП бяха против, 1 от ПФ, както и 11 от "Атака". 12 народни представители от ПФ се въздържаха.

Веднага след гласуването социалистите скандираха „Оставка!“.

Ратификацията на договора висеше на косъм, защото ДПС, БСП, „Атака“ и АБВ първоначално бяха заявили категорично, че няма да го подкрепят, а позицията на Патриотичния фронт не беше ясна до днес, когато съпредседателят на коалицията обяви, че са против дълга.

По-рано в парламента се стигна до изненадващ обрат при дебатите, след като АБВ, ДПС и ББЦ обявиха, че са готови да подкрепят дълга, който управляващите предлагат да се изтеглят. Това стана след совалки с финансовия министър, по време на които той е обещал да "намали" заема с 2 милиарда лева. 

„Аз вярвам в реформаторския дух на това управление и поемам ангажимента, че поне 2 милиарда от този разчет, който сме направили като сбор от падежите и планирания дефицит, няма да бъдат ползвани, и 2 милиарда е минимумът от това, което няма да се ползва от лимита по рамковата програма за взимането на дълг“, заяви Горанов.

„Числото, което се иска като лимит, е стряскащо, но ние сме преформатирали дебата от ежегодно планиране към дебат, близък до хоризонта, по който едно правителство може да носи отговорност до избори“, добави той.

Депутатите на Георги Първанов се събраха на извънредно заседание на групата.

Шефът на групата на АБВ Борислав Борисов обясни, че министърът е отговорил и на двете им условия – да се намали размерът на заема и да стане ясно къде ще бъде насочен. „Министърът на финансите пое ангажимента размерът на дълга да се намали или да не се харчи“, каза Борисов.

Удовлетворени сме, че има заявка за правене на реформи и два милиарда по-малко, каза и Йордан Цонев от ДПС. Затова той декларира, че движението ще подкрепи дълга.

Съпредседателят на ПГ БДЦ Светлин Танчев заяви, че е удовлетворен от поетия ангажимент на финансовия министър. "От близо ще следим каква ще е тенденцията на ръста на дефицита в следващите години", заяви депутатът и поиска почивка, за да може групата да обсъди ситуацията. Такава обаче не бе дадена. 

Основният мотив на правителство да иска нов дълг е нуждата от погасяването на стари задължения.

ДПС и АБВ нямаха възражения срещу този аргумент, но не бяха съгласни с размера на заема, защото по разчети на техни експерти старите задължения на страната са по-малко от исканите 16 милиарда лева.

РБ бяха заявили категоричната си подкрепа за искането на правителството още в началото на процедурата.

Според тях той е абсолютно необходим и на практика не става дума за нов заем, защото той ще бъде харчен за стари задължения.

БСП и „Атака“ също не промениха принципната си позиция против вземането на заема.

Двете партии дори организираха протест пред парламента, докато в пленарна зала се провеждаха дебатите по ратификацията.

Националистите предупредиха, че този дълг заедно с лихвите ще е 27 милиарда лева, а социалистите заподозряха, че част от средствата ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
Не се заблуждавай, че САЩ като не връща, от теб няма да си го искат!Плюс, САЩ са в роднинска връзка с ЦВ, МВФ и ако щеш и с "миролюбивотоЮ ООН!Как Тексас стана американски?Как го купиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 14
Сините камъни
преди 9 години
НАТО си осигури подновена армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 8
TGV
преди 9 години
Много се изписа колко ще се открадне от "новия дълг", каква голяма трагедия ще настъпи и разни други популистки глупости! Хора повечето от Вас са инвеститори! А нещата са много прости отивате на този линк на Министерството на финансите http://***.minfin.bg/bg/statistics/1 и се вижда какво дължи държавата към даден момент и кога трябва да се плаща. Вижда се бюджета за тази година и там е записано, че за 2015 се теглят 8,1 млр. лева (6,3 млр. стар дълг + дефицит). Тоест от този прословут заем още миналата година е решено, че през 2015 ще се изхарчи повече от половината. А дефицит като гледам ще има всяка година поне 2 млр. всяка година и всяка година се гласува бюджет какво се тегли и за какво се харчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 32 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Веднага се усети и свежият принос в управлението на Реформаторския блок! Алафрангата реформираха 1 млрд. дълг на Чобанов до 16 млрд. на Горанов!Следващия път и аз ще гласувам за тях! Само те могат да ни изравнят по стандарт (на дълговете) с развитите държави в Еврозоната, и то в номинално изражение! Хвала на такива партии и политици!П.С. Радослава, добър ученик съм, нали? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Честно казано, аз разбрах следното12 милиарда са директно за погасяване на падежи през 2015, 2016 и 2017 на стари дългове.2,5 милиарда е за дефицита в бюджет 20151,5 милиарда за финансиране на бюджетни дефицити през 2016 и 2017г.Всеки непредубеден, може да извади сам за себе си изводите.Считам, че Борисов наложи да се гласува средно срочна програма за управление на дълга, за да се избегнат рискове при нови метежи организирани от КГБ и петоколонниците, държавата ада не може да управлява ефективно дълга.Предричам избори през 2016, защото:1. Местните избори задължително ще имат отражение в управляващото мнозинство и опозиция.2. Сега Борисов може да подаде оставка, без да се срине държавата и ако счита че ще спечели нови избори, нищо не може да го спре.3. За премахване на натрупани политически напрежения с АБВ и НФСБКакто се казва, ще поживеем ще видим.При всички положения, кредитният рейтинг на България ще расте, което се надявам да се отрази благоприятно на кредитополучате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 29 rate down comment 6
pslabakov
преди 9 години
Споко... никой от вас и от децата ви няма да връща тези пари .. 1. Вече никой не връща пари по света 2. Ако случайно стане време за връщане в БГ ще са останали само *** . те да се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 8
SS-23
преди 9 години
Парламентът прие договора за новия дълг****Да живее "безплатното" саниране! :)))Нека краде.... пърдон - "усвояването", започне сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 4
eboyanov
преди 9 години
е нали ДПС УЖ бяха против??? май само УЖ! от тия 6 млрд евро били за покриване на стари задължения а останалите 2 за правителството за следващите 3 години? е добре де откъде знаят колко пари ще имат в следващите 3 години че отсега д авзимат заеми?? и другото вместо да се спасяват банки и финансови институции, можеше с тях да се платят поне част от старите заеми. викаму се Либерален Финансов Феодализъм. както се изказаха ДПС пред миналия парламент - Хомосекуализмът е погрес в обществото! а със Радан-чо еволюирахме, остана и да се револвираме сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
подкрепата на АБВ и ДПС показва че част от заема пак ще бъде за подкрепа на социални безделници и неработещи малцинства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 2
nide
преди 9 години
Бог да пази България!Хората, които работят за правителството където и да е по-света обикновено са твърде мързеливи да работят и прекалено загрижени да крадат. Политиката е изкуство да се търсят проблеми, да се диагностицират неправилно и да се прилагат грешни мерки! Както обикновено "сметката" се плаща от данъкоплатеца!BTW, убедихме се на практика в казаното от Волфганг Шойбле: Elections change nothing и вероятно затова ще ги направят Задължителни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още