IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина търси партньори от ЕС за търговия и изграждане на инфраструктура

100 аржентински и 20 български компании се срещнаха на форум в Буенос Айрес

18:00 | 04.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

Аржентина се нуждае от изграждане на инфраструктура и увеличаване на търговията, включително със страните от ЕС и в частност с България. Това стана ясно на форум в  Буенос Айрес, на който се срещнаха повече от 100 аржентински и 20 български компании. Събитието бе открито от президента Росен Плевнелиев

“Идваме в момент на промени в Аржентина, в който страната се отваря за бизнес. Предстоят мащабни реформи за модернизация на институциите и инфраструктурата и Аржентина дава заявка за завръщане по най-добрия начин на световната сцена“, каза Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че не е случайно, че България е първата държава от ЕС, която осъществява официално посещение на най-високо равнище след началото на политическите промени в Аржентина (б. р. на 10 декември 2015 г. новият президент Маурисио Макри встъпи в длъжност и така сложи край на управлението на Кристина Фернандес).

„Идваме с ясна цел и стратегия - България предоставя възможности на Аржентина на най-ниска цена да стъпи на най-богатия пазар в света – европейския“, каза българският президент.
 
България е известна в целия свят със своите инженерни кадри, с експертизата в областта на енергетиката и особено на възобновяемите енергийни източници, а също и в производството на храни. Модернизираме с големи темпове инфраструктурата си и български компании могат на добра цена да постигат отлично качество на световно ниво, посочи президентът Плевнелиев, като даде за пример изграждането на столичното метро.

България е „ултимативен регионален център“ в областта на ИКТ, подчерта още държавният глава.

Двустранната търговия с България е белязана от тенденция на ръст, въпреки че стокообменът е под потенциала на двустранните връзки. Наблюдава се относително малка диверсификация на продуктите, изнасяни за България. Медта представлява почти 90 на сто от целия износ на Аржентина за България и съществуват значителни възможности за увеличаване и диверсифициране на аржентинския експорт за България, заяви вицепрезидентът на Търговската камара на Аржентина Мануел Ривейра.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и вицепрезидентът на Търговската камара на Аржентина Мануел Ривейра подписаха споразумение за сътрудничество между двете организации.

„Готови сме да подкрепим всяка конкретна бизнес инициатива, с цел подпомагане на фирмите от двете страни да опознаят по-добре съществуващия потенциал за ръст във взаимната ни търговия“, заяви Божидар Лукарски, информира пресцентърът на Министерството на икономиката.

Аржентина се нуждае от изграждане на инфраструктура и увеличаване на търговията, включително със страните от ЕС и в частност с България, посочи от своя страна Ривейра. По негови думи новият президент на Аржентина Маурисио Макри е набелязал мерки за стабилизиране на валутата и увеличаване на търговията. „Имаме добра среда за сътрудничество, нека се възползваме от възможностите“, каза Ривейра.

По информация от икономическото министерство стокообменът между България и Аржентина е скромен по размер, като според българската статистика през 2014 г. възлиза  на 17,09 млн. щатски долара. Износът на България е в размер на 3,79 млн. долара, а вносът от Аржентина - на 13,3 млн. долара.

За сравнение, през 2011 г. тези цифри са съответно: общ стокообмен – 96,2 млн. долара; български износ – 29,7 млн. долара и внос от Аржентина – 66,5 млн. долара.

През първите 11 месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%, достигайки 21,6 млн. долара, от които български износ за 4,5 млн. долара и внос от Аржентина за 17,1 млн. долара.

Най-голям дял в износа на България за Аржентина заемат инсектициди, артикули за фойерверки, ензими и ензимни препарати, антибиотици, минерални или химични азотни торове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Бързат нашите, да си сложат нейде парите от офшорките!За бразилците, незнам!Имат много хубави джапанки, и ние произвеждахме като техните, но по времето на бай Тошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още