IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина спира временно публикуването на официални данни за икономиката

През последните няколко години официалните данни за инфлацията, БВП и бедността в страната значително се разминаваха с оценките на частни фирми

14:03 | 31.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина спира временно публикуването на официални данни за икономиката

Новото правителство на Аржентина реши да спре публикуването на официални икономически данни, докато не приключи преструктурирането на Националния институт за статистика и преброяване на населението (INDEC). Това съобщи днес министърът на икономиката и финансите Алфонсо де Прат Гай, цитиран от ТАСС и БТА.

Правителството обяви извънредно положение в областта на статистиката, за да възстанови истината, каза Де Прат Гай пред медии. По думите му мярката ще предостави на директора на статистическата служба Хорхе Тодеска необходимите инструменти за преструктуриране на ведомството. 

Новите ръководители на статистическия институт стигнаха до заключение, че при сегашната ситуация не могат да се публикуват обичайните показатели. Искаме институтът да спре да лъже, за да започне отново да казва истината и с времето ще го постигнем, отбеляза Де Прат Гай.

Министърът подчерта, че правителството не възнамерява да забранява на частни анализаторски компании да публикуват оценките си за инфлацията, както това е правено по-рано.

През последните няколко години официалните данни за инфлацията, брутния вътрешен продукт и бедността в Аржентина значително се разминаваха с оценките на частните компании, припомня ТАСС.

През октомври ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард посочи, че Буенос Айрес е коригирал методологията си за изчисляване на най-важните макроикономически показатели, но тя все още не съответства на световната практика. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още