IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ купува нови скоростни влакове за 210 млн. лева

Предвижда се да бъдат изплатени за седем години с пари от бюджета като капиталов трансфер

08:34 | 26.01.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
БДЖ купува нови скоростни влакове за 210 млн. лева

БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, които развиват скорости от 160 км в час. Те ще са няколко на брой и ще се движат по линията София-Бургас, която скоро ще бъде в състояние да поеме движението на такива скоростни влакове, съобщи пред „Труд“ изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров.

БДЖ, която за малко щеше да спре движението на една шеста от влаковете си заради недостигащи 40 млн. лв. субисидия, не разполага с парите за новите мотриси.

Владимиров обясни, че идеята е компанията да плаща придобивката в продължение на 7 години, като за тази цел ще отиват по 30 млн. лв. всяка година, а сумата за този капиталов разход бъде гарантирана в предстоящата дългосрочна програма за финансово оздравяване на железниците. Парите ще дойдат от бюджета като капиталов трансфер.

„Една година ще отнеме само производството на влаковете, които ще поръчаме на отделни етапи на фирмата, спечелила търга. Започваме още сега подготовката на поръчката, защото 7-годишната програма за финансово оздравяване трябва да се приеме от правителството и от парламента до средата на февруари“, каза Владимиров.

Парламентът възложи на БДЖ да я изработи преди две седмици, когато подкрепи трансформирането на тазгодишния капиталов трансфер от 40 млн. лв. в субсидия за пътнически превози. Скоростните мотриси нямат нищо общо с шинобусите, чието закупуване засега е неясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
E щом европейската директива така казва, ний ще слушаме без право на мнение. Все пак трябва да има много дружества, за да се отварят повече директорски места за вождовете от банкя. Само не знам защо енергото не ми предоставя възможност да избирам от къде да си купувам тока, щом европейска директива го изисква. Някак много произволно се тълкуват тези директиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Сметни колко са 2 цистерни нафта (толкова е скочил разхода за една година, при ПО-МАЛКО минати километри) на МЕСЕЦ и после го сметни за година. Ще видиш, че това което на всеки железничар му се струва като 2 туби на ден, всъщност е едно море от нафта. Ниската заплата НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРАВДАНИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. А това за автобусите и общината го дадох за пример, че държавата (СЪЩО КАТО ОБЩИНАТА) е куче влачи рейс, диря няма. Мисълта ми беше по-долу, че ако частник управлява, той няма изгода това да продължава, ОСВЕН ако това не е идеята да се фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Човек, къде набърка сега тука общината? Абе хора мислите ли като говорите?Че в БДЖ се краде, краде се, НО От това че някой железничар е окрал 2 туби нафта, не е БДЖ на това дередже, още повече предвид мизерната заплата, която им се плаща.Значи ОСНОВЕН проблем е как да се направи така, че влакове да се ползват от нормални хора, които да плащат нормални цени ( 50, 80 лева например) за билети, а не само от *** и гратисчии, както и от хора, които бе биха дали повече от 2 лева за билет. Т.е. влака трябва да стане по-бърз, евтин и удобен от автобуса и автомобила за да става тая работа, вкл. като се вози за приемливо време и при добри удобства до Белград, Солун, Букурещ, Истамбул, Атина и Скопие. Така като тръгне цялото народонаселение на море в Гърция, ако до Солун му е 3 часа и 50 лева на климатик.. нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Напълно съгласен. Ако бяха частни автобусите в *** квартали, дали *** щяха да се возят без пари? Не, но сега общината работи на загуба, като допълва от бюджета си. Затова няма хубави улици и тротоари и друга инфраструктура. Нашите чиновници са абсолютно безхаберни и крадливи на туй отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Абсолютно! Да спрат кражбите за 1-2 години и ще се спестят стотици милиони но няма как да ги спрат без нови GPS системи, външна охрана, системи за видео-следене с дрони и др.под.По-лесно ще е да го закрият или продадат на частен инвеститор. Той знае как да си охранява интереса. Всичко държавно в България е обречено на постоянно разграбване от крадливата българска ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
кракът не е счупен, а е целия в тумори, злокачествени... ако си гледал снощи репортажа по НОВА - яко рязане трябва там. Тея милиони за тея влаков можеха да се спестят само от кражбите за 1 или 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Абс. вярноИли по-скоро трябва да се направят 2 компании - добра и лоша. В добрата - новите влакове + товарните, а лошата - с план за 10г. ликвидация (там остава текущото БДЖ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ти да не си ветеринар? Те за счупен крак на кон предписват евтаназия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
не влакове,а бърз фалит и 70% уволнения е лекарството за БДЖ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Всичко, което работи в държавното БДЖ краде без мярка.Стига само наливане на средства и в тази бездънна каца.Или да го закриват, или да го продават. Всички ЖП направления да се електифицират и щом имат нужда от нови влакове нека да не са дизелови а електрически. Това ако се направи току виж паднали текущите разходи на БДЖ с 50-70%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още