IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ с акция за по-хигиенични влакове

440 души отговарят за почистването на мотрисите, но технологията не се спазва, установила проверка

17:17 | 10.02.15 г.
БДЖ с акция за по-хигиенични влакове

БДЖ започва акция за подобряване на хигиената във влаковете. Всички вагони ще се чистят ежедневно, а началник-влакът ще преценява дали композицията е достатъчно чиста, за да отпътува, съобщи БНР.

Заради лошата хигиена във влаковете един човек вече е уволнен. Това е началникът на поделението, което отговаря за почистване на подвижния състав.

Директорът на „БДЖ-Пътнически превози" Димитър Костадинов посочи, че в това поделение работят 440 души. За последните две години то генерира големи разходи, а в същото време хигиената е изключително лоша. По думите му много от вагоните не са чистени с дни.

„Има технология, която е ясно разписана, но не се спазва. Трябва да има ежедневно почистване на всеки един вагон, на всяка една мотриса“, твърди Костадинов.

Според новата наредба началник-влаковете ще преценяват дали композицията е достатъчно чиста, за да отпътува. Ако те преценят, че хигиената на вагоните не е на нужното ниво, влаковете няма да потеглят:

„Целта е да се види, че наистина сме твърди в нашето решение и се надявам и хората да ни разберат“, обясни шефът на „Пътнически превози“.

От дружеството казаха още, че мерките срещу кражбите на горива продължават да се прилагат. Ръководството ще поиска официален вътрешен одит от Министерството на транспорта за доставките и зареждането на гориво в „БДЖ-Товарни превози".

Преди дни от репортаж на bTV стана ясно, че във влака до Банкя пътуват едва 7 души, а вагоните не са почиствани от месеци. "Дебел слой прах по пода, наслоена мазна субстанция по облегалките, слой мръсотия е затъмнил прозорците до такава степен, че е трудно да видиш къде си. Потресаващо количество прах и мръсотия навсякъде" - така описаха ситуацията репортерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още