IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът отказва да преговаря за минимални прагове за 2017 г.

Национално представените работодателски организации настояват и за ясен механизъм за определяне на минималната заплата

09:47 | 05.08.16 г.
Бизнесът отказва да преговаря за минимални прагове за 2017 г.

Работодателските организации в България отново настояват за премахване на минималния осигурителен доход (МОД) по длъжности и икономически дейности и се отказват от провеждане на преговори за определяне на прагове на МОД за 2017 година.

Четирите национално представени организации на бизнеса – Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, са изпратили писмо до министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова с исканията си.

Бизнесът иска социалните партньори да приемат и конкретен, консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в страната, както и държавата да изпълни ангажиментите си и да ограничи осигурителните измами и недекларирания труд. 

“В годините след отключване на глобалната икономическа криза от 2008 г. административно определяните прагове за минимален осигурителен доход се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените”, посочва се в писмото.

Според работодателите този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация.

Бизнесът подчертава, че същите препоръки многократно са отправяни и от Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд.

Организациите посочват, че подобни механизми за определяне на прагове на минимален осигурителен доход по професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една от държавите членки на Европейския съюз (ЕС).

От години държавата, бизнесът и синдикатите обсъждат въвеждането на ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата и премахването на осигурителните прагове. До споразумение обаче така и не се стигна и през миналата година тогавашният социален министър Ивайло Калфин наложи административно увеличение от почти 8% на праговете по професии и дейности, за които синдикати и работодатели не се договориха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още