IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимална заплата по браншове ще иска КНСБ от новия социален министър

Промените по пенсионната реформа трябва да бъдат съхранени, препоръча Пламен Димитров

14:22 | 20.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

КНСБ очаква от новия социален министър Зорница Русинова решение за нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, стана ясно от коментар на президента на КНСБ Пламен Димитров по БНТ.

Във фокуса на работата на Русинова трябва да бъде намирането на нов механизъм за определяне на минималната работна заплата, за да може договарянето на минималните доходи да има смисъл и те да се превърнат в минимални работни заплати, посочи Димитров. Става въпрос за фиксиране на минимално стартово заплащане по браншове, поясни той.

Димитров изрази надежда, че до края на юни работната група, която дискутира въпроса, ще приключи работата си и темата ще влезе в бюджетната процедура за 2017 г. от есента. 

Той напомни, че синдикатът ще иска от министъра на труда и въвеждането на нов репер - договаряне на минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си. Това е предложение на КНСБ, лансирано преди месеци.

Президентът на КНСБ изрази надежда да бъдат приети внесените в Тристранния съвет от КНСБ промени в Кодекса на труда за начина, по който се формира цената на труда в България.

Има неизгладени проблеми и относно защитата на работниците при несъстоятелност на предприятие, които също следва да се прецизират, посочи той. КНСБ ще настоява пред Русинова и за регламентиране на правото на колективно договаряне, за да се гарантира сигурност на работниците.

Другата задача пред новия министър е да продължи пенсионната реформа, каза Пламен Димитров. Той препоръча на Русинова и в бъдеще да запази сериозния компромис в тази област, който беше намерен. Продължаването на реформата в тази област е свързано с медицинската експертиза, с втория стълб на пенсионно осигуряване, който през втората половина на настоящата година също ще бъде подложен на стрес тестове.

Димитров подчерта, че за 18-те месеца, през които Ивайло Калфин беше министър, е свършил немалко работа, успял е да намери трудното решение по пенсионната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 7 години
ТОЗИ НЕ ЯДЕ ЛИ И ОТ ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА НОИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още