IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ предлага 1260 лв. начална заплата за лекари

Стартовите заплати в здравния сектор да се определят по нов начин, настоява синдикатът

17:18 | 02.03.16 г.
КНСБ предлага 1260 лв. начална заплата за лекари

1260 лв. стартова заплата за лекар и 840 лв. за медицинска сестра. За това настояха от КНСБ. Мотивът на синдиката е с увеличението на възнагражението на медиците, да се преодолее дефицитът на кадри в сектора, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

След влизането на България в Европейския съюз вълната от напускащи лекари е голяма. Заплащането е основната причина за изтичането на кадри от едни страни членки на Европейския съюз в други. За девет години над 500 хиляди българи в трудоспособна възраст са напуснали страната, като сред тях попадат предимно образовани и квалифицирани кадри по данни на Конфедерацията. 

И въпреки че минималната заплата у нас се вдига, крайният резултат не е задоволителен. За да спре изтичането на медицински персонал, синдикатите предлагат началните заплати в сектора да се определят по нов начин.

Идеята е възнагражденията на медицински сестри и лекари да станат съответно два, три пъти по-високи от минималната заплати за страната.

Откакто сме влезли в Европейския съюз, около 80% от всеки випуск студенти по медицина напускат България. За последните четири години близо 2 хиляди български лекари са заминали да практикуват зад граница.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan_ivanov601
преди 7 години
ПОНЕЖЕ ИКОНОМИКАТА Е ПО-ЗЛЕ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО "ПОДКРЕПА" ТРЯБВА ДА ПРЕДЛОЖИ 12000 ЛВ. НАЧАЛНА ЗАПЛАТА НА ИКОНОМИСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още