IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 70 млн. лв. струва модернизацията на компресорната станция "Лозенец"

"Булгартрансгаз" пусна днес в експлоатация обновеното съоръжение

15:15 | 04.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

„Булгартрансгаз” ЕАД въведе в експлоатация модернизираната компресорна станция „Лозенец”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

„Години наред се говореше за диверсификация, но тя не може да се случи със старите съоръжения. Сега с въвеждането в експлоатация на новите мощни компресори, които са реверсивни, можем да транспортираме природен газ във всички посоки“, каза при откриването министър-председателят Бойко Борисов.

„Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети – диверсификацията“, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова.

Реконструкцията е станцията до село Лозенец е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции „Странджа“ и "Петрич". През октомври бе въведена в експлоатация станция „Ихтиман“.

Станция „Лозенец” е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Реконструкцията на обекта включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация.

Модернизацията на съоръженията се изпълнява от „Главболгарстрой“, а доставката на оборудването е на американската компания Солар Турбайнс. Стойността на реконструкцията на компресорна станция „Лозенец“ възлиза на близо 70 млн. лв.

С изпълнението на модернизацията и четирите компресорни станции се привеждат в съответствие с европейските екологични изисквания и се повишава тяхната експлоатационна безопасност, отбелязват от пресцентъра на енергийното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още