IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Банковата ни система не е заплашена от кризата в Гърция

Ние сме финансово дисциплинирани, заяви премиерът в парламента

15:10 | 01.07.15 г. 5
Борисов: Банковата ни система не е заплашена от кризата в Гърция

Премиерът Бойко Борисов успокои, че банковата система в България не е заплашена от кризата в Гърция. "Ако не създадем от глупост истерия, няма какво да се случи в България", каза премиерът в парламента.

Той обясни, че финансовото министерство е направило необходимото за стабилността още през ноември. Премиерът съобщи и че у нас гръцки банки няма, а само техни клонове. Това не било така в Македония и Турция например.

Борисов даде задача на парламента още следващата седмица да избере новия управител на БНБ. "Хубаво е Народното събрание да положи усилия и да избере с консенсус БНБ-директор", каза премиерът.

Той обясни, че откакто помни, гръцките премиери искат пари. "В същото време ние сме финансово дисциплинирани да спазваме маастрихстките критерии", каза Борисов и допълни, че според него тези, които полагат усилия, трябва да бъдат поощрявани.

Борисов успокои за пореден път, че страната ни не е обект на заплаха от страна на Русия. Той бе попитан от независимия депутат Велизар Енчев дали България е фронтова линия в конфликта в Украйна.

"В Баку се видяхме с президента Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал, вие се тревожите, че война ще стане", каза Борисов.

Премиерът Бойко Борисов призна, че "дрънкането на оръжие" носи пасиви, но подкрепи президента, външния и военния министър за нуждата от приемането на американски танкове у нас.

"Не е приятно, за никоя държава не е приятно да й се разхождат танкове и гаубици на нейната територия, но сме лоялни членове на ЕС и НАТО", каза Борисов в парламента по време на традиционния блиц контрол.

Той беше попитан от соцдепутата Янаки Стоилов стои ли зад изявленията на министрите по темата. Червеният избраник обясни и че тежкото въоръжение не допринася за националната ни сигурност и че страната ни става фланг в противопоставянето.

Премиерът отвърна с констатацията, че днешната международна обстановка е по-сложна от времето на Студената война. "Носят се пасиви от това дрънкане на оръжие. Но тези 14 танка не могат да са заплаха, това е нормално и стоя зад това, което са казали нашите министри", обясни Борисов.

Той разказа, че въпреки това малко "смъмрил" външния и военния министър, че са закъснели с обяснението. "След като стана ясно за танковете, тръгнахме да обясняваме", каза премиерът.

Той допълни, че е нормално нашите войски да тренират и да познават "и западната техника". Борисов призна, че ситуацията е деликатна и я сравни със санкциите. "Подкрепихме ги, такава е лоялността и необхдимостта в съюзите", каза той.

Премиерът припомни и че съгласно нашия договор и членството ни в НАТО България влиза в задължтелната зона на защита.

"И ако не дай Боже се наложи, има кой да ни защити. Но с нищо не сме допринесли за такава агресия", допълни той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
само заглавието ми е достатъчно. вече съм спокоен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Ееех, професоре. Никой не те слуша... Даже Бойко не е чувал за теб и гениалните ти констатации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Schroeder
преди 8 години
Факт е, че сме финансово много по-дисциплинирани от гърците. А и вярно доста кризи избутахме за последните 20-25 години. Ние като че ли постоянно живеем в една "кризисна готовност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
albobo76
преди 8 години
"В Баку се видяхме с президента Путин, здрависахме се, една дума не ми е казал..." - Няма ли кой да обясни на Бойко, че когато хората спрат да си говорят, започват да се стрелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
хората в бг имат имунитет срещу кризи като просто нямат пари и няма за какво да се притесняват хахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още