IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Имаме потенциал да сме разпределителен център на газ

Работим активно за реализиране на ключовите проекти, каза премиерът пред енергийния форум в София

12:56 | 09.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Бойко Борисов разяснява идеята си за създаване на газов хъб пред участниците в енергийния форум.<em> Снимка: МС</em></p>

Премиерът Бойко Борисов разяснява идеята си за създаване на газов хъб пред участниците в енергийния форум. Снимка: МС

Заради географското си положение България има потенциал да бъде разпределителен център на природен газ за Югоизточна Европа и ЕС, смята премиерът Бойко Борисов. Пред участниците в газовия форум, който се провежда в този момент в резиденция "Бояна" в София, той поясни, че страната ни разполага с добре проектирана национална газопреносна мрежа, хранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента.

„Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага”, допълни Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По негови думи България е една от най-силно заинтересованите страни от сигурността на енергийните доставки и разнообразяването на източниците. По тази причина и правителството активно работи за реализиране на ключовите проекти, които ще ни осигурят достъп до сигурни доставки на синьо гориво, при това на конкурентни цени.

Борисов припомни, че страната ни се оказа сред най-тежко пострадалите от спирането на газовите доставки през Украйна в началото на 2009 година. Той беше категоричен, че затова страната е решена да не допуска подобен риск и правителствата оттогава сочат за приоритет изграждането на газови връзки с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Припомняме, че въпреки тези изявления досега нито една интерконекторна връзка със съсъдените страни не е реализирана. Най-напреднала е работата по връзката с Румъния, но технически проблеми пречат на реализацията на проекта. При монтажните работи беше пукната една от тръбите под дъното на Дунав и вече повече от година строителите се опитват да изтеглят скъсаната тръба. Останалите връзки са все още „на хартия”.

Приоритет за българското правителство са и местните находища на природен газ и петрол в шелфа на Черно море, които също могат да донесат енергийна независимост на страната, каза още Бойко Борисов пред участниците в енергийния форум.

По време на енергийния форум в София беше учредена и Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа. Предвижда се тя да работи в две подгрупи – на политическо и на експертно ниво. Подгрупите ще се занимават с газовата свързаност в региона, диверсификацията на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките.

България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие и за стартиране на подгрупа за изграждане на Вертикалния газов коридор, допълва правителствената пресслужба.

Като основен приоритет участниците в Групата сочат осигуряването на три различни източника на природен газ за Централна Европа. Първата задача пред участниците в нея ще бъде изготвянето на преглед на търсенето и предлагането на синьо гориво в региона.  Ще бъдат разгледани всички проекти от общ интерес, както и възможността за тяхното финансиране по плана "Юнкер".

По-късно се очаква и официален брифинг за постигнатите резултати от проведените разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
Отново глупостите на Борисов ! Абе Борисов въпросът е с какво ще го пълниш тоя хъб с *** ли ? Нали от някъде трябва да дойде газ за да го напълниш *** приказва глупости за да не го обвинят в провала на Южен Поток ! Идва ти края мутро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Danta
преди 9 години
http://***.dangersoffracking.com/ "ПРИРОДНИЯТ ГАЗ" или какво ще ни струва на нас и тези, които идват след нас. Не останаха ли вече българи, малограмотни (а не съвсем неграмотни), които да разберат какви ще бъдат последствията? Франция, Шотландия, Ню Йорк и куп други по-глупави ли са от нас, та забраниха фракинга или тук има неивници, които си мислят, че българският природен газ ще изплува сам на повърхността, без хидравлично разбиване????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
Кипър има смелост да предложи на Русия военноморска и военновъздушна база, а нашите управници не намериха кураж да защитят изключителен национален интерест и с лека ръка подариха всичко на Турция , а сега ще правят газов център без газ и 2000 км газотранспортна мрегжа на скраб.Дано са задавят с жалките сребърници които получиха за измяната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 9 години
Имаме Баце ама трябва и акъл.Само с ядене и слушане на инструкции от Фашкинтон няма да стане.И няма какво да хленчиш ти сам направи така че всичко да отиде в Турция и газта и Атомните централи.Ние ще сме на слънце и вятър.Народа е казал че това което сам си направиш никой не мое ти го направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още