IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Инвестираме над 190 млн. лв. в Северна България

Премиерът обеща повече усилия за този регион догодина

15:58 | 08.09.15 г. 5
<p>
	Откриване на пречиствателна станция за питейни води в село Бързия, община Берковица. <em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Откриване на пречиствателна станция за питейни води в село Бързия, община Берковица. Снимка: БТА 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че инвестициите в Северна България, които се правят в момента, са за 190 млн. лв. При откриването на ремонтирания стадион в Берковица той посочи, че през тази година се приключват доста големи проекти в южната част на страната и обеща догодина да се положат повече усилия в Северна България, предава агенция „Фокус”.

„С най-голямо удоволствие искам да Ви кажа, че доста големи проекти приключихме в юга тази година. Догодина ще положим много усилия в северната част на България”, каза Борисов.

По думите на министър-председателя се отпускат „рекордни пари” благодарение на борбата срещу контрабандата и корупцията. Премиерът добави, че всичко ще се случи с малко повече търпение, повече работа, отговорност и оптимизъм.

По думите на Борисов през следващите две години може да се очакват повече средства за региона. Той припомни, че в Монтана е завършил воден цикъл за 50 милиона лева, в община Георги Дамяново са инвестирани 10 милиона лева, в Берковица - 30 милиона лева.

"Спряхме контрабандата по границите, ударихме корупцията и така събрахме за държавата 2 милиарда лева повече", заяви премиерът, цитиран от БТА.

Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посетиха село Бързия в община Берковица, където бе открита нова пречиствателна станция за питейни води.

Василева съобщи, че пречиствателната станция е изградена през последната година с финансиране от Програмата за развитие на селските райони на стойност 5,7 милиона лева. Освен нея по проекта са подменени водопроводните тръби на село Бързия, изградено е и алпийско водохващане на 1100 метра надморска височина в планината, а също два дублиращи водопровода до пречиствателната станция с обща дължина на тръбите 11 километра.

Министърът припомни, че досега село Бързия е било с режим на водата и въпреки че се намира в планината, хората са вадели вода от дълбоки герани в домовете си.

Ивелина Василева съобщи, че през тази година в област Монтана се реализират 10 проекта с финансиране от Оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 62 милиона лева.

Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов отбеляза, че по Програмата за развитие на селските райони в Северозападна България се финансират проекти на обща стойност 180 милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Тоя па, асфалт! Те улиците в Драгалевци и Бояна не са виждали асфалт от тошово време ти за северна България ми говориш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
mvr0306
преди 8 години
Не знам какви са тези програми, фондове и т.н. и какво ще е в периода до 2020 - Региони в растеж но само отбелязвам че в градовете и селата в Северна Бг много улици не са виждаи асфалт от бай Тошово време, особено в крайните квартали и индустриални зони. Налага ми се понякога да нося чуждестранни гости във фирма в подобен район и просто е много тъпо да ги прекарваме из улици невиждалии асфалт от 30 - 40 г. Само с магистрали не става, трябва да се помисли и за ежедневните потребности на хората от качествени улици. ЗА ГЕРБ няма да гласувам точно по тази причина и очевидното разделение в разпределението на парите север - юг за което те са пряко отговорни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ей ленторезач, що се праиш на гламав?Пътища кога? Законност кога? Цялата област е пропищала от местните дерибеи и "римляни".Поминък кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
redcretin
преди 8 години
Тоя *** да спре със спортните зали и стадионите - хората вече нямат какво да ядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 7
aldy
преди 8 години
Тиквата "инвестира" в стадиони, градинки, зали. Ама Неговите хора прибараха хубавите предприятия, дето Цецо Василев ги преструктурира и направи ефективни, като стъкларския завод "Рубин" в Плевен, и сега всичко ще се фалира, скапе, купи на безценица и продаде за скрап. Това могат мутрите, това правят. Кой може да ги спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още