IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: "Южен поток" е история, на ход е газовият хъб край Варна

Има възможност за реализацията на "Български поток", намекна обаче премиерът пред депутатите

17:15 | 13.01.16 г. 8
<p>
	Бойко Борисов представя идеята си за газов хъб на среща на ЕНП. Снимка: <em>Архив. Министерски съвет</em></p>

Бойко Борисов представя идеята си за газов хъб на среща на ЕНП. Снимка: Архив. Министерски съвет

Проектът за изграждане на "Южен поток" е история и на ход е вече проектът за изграждане на газов хъб край Варна, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в Народното събрание, цитиран от Dnes.bg.

В отговор на независимия депутат Велизар Енчев Борисов посочи, че правителството работи активно да превърне идеята за газов разпределителен център в приоритет за ЕС. За целта се модернизират компресорните станции и се увеличава капацитетът на тръбите, допълва агенция "Фокус".

Големи компании имат интерес към реализацията на проекта, обясни още премиерът.

От думите на Борисов пред парламента става ясно, че все пак има възможност в страната да влиза руски газ от газопровод по дъното на Черно море. Това обаче няма да бъде "Южен поток", а "Български поток", защото собствеността на тръбите ще бъде изцяло българска. 

Това означава, че Русия ще продава газа на границата на България, а чрез газовия хъб суровината ще бъде разпределяна в региона.

Темата за изграждането на газов разпределителен център у нас ще бъде обсъдена на заседание на Българо-руската междуправителствена комисия, пък стана ясно от решенията на Министерския съвет. На днешното си заседание министрите са обсъдили позицията на България на двустранната среща, която ще се проведе за първи път след петгодишна пауза.

Руският газ ще бъде разгледан като един от източниците за захранване на газовия хъб у нас, посочват от правителствената пресслужба. Заседанието ще се проведе в края на месеца в София. Освен енергийни теми на него ще бъдат обсъдени още и търговски казуси и сътрудничеството в области като туризъм, селско стопанство и информационни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Нашият премиер си сменя визията за енергетиката на всеки два дни. Спокойно. Има още толкова неща да чуваме. Ходи два пъти с голяма делегация в Катар с твърдото обещание за внос оттам, до САЩ - също. Вече дори ми се губят кой от тях с президента какво обещаваше - от Азърбайджан и т.н. Ту за Белене, ту срещу Белене (и затова знаем, че винаги други са му виновни). Ту за Южен поток (ах тозиОрешарски), ту добре, че бях да се спре ЮП. Понякога се опитвам да си представя какво боза е в главата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
bertram
преди 8 години
Ако 'хъбчето' го строят по системата 1 за теб 1 за мен ще стане лошо. Това не е магистрала, че да прелетим над вълните с кротка псувня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
крас
преди 8 години
"Отложените петролни и газови проекти възлизат на почти 400 млрд. долара" - ИНВЕСТОР БГ!!КОЙ Е ЛУД СЕГА ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ И ПРИ ТАЗИ СТАГНАЦИЯ НА ПАЗАРА НА ГОРИВА ДА ЗАГРОБВА МИЛИАРДИ В НЯКАКЪВ ХЪБ РАЗПОЛОЖЕН В ЕДНО ОТ ДВЕТЕ МОЗЪЧНИ ПОЛУКЪЛБА НА ЛИЦЕТО БОРИСВ!!ИЗТЪРВАХМЕ МОМЕНТА !СЕГА ДА МУ МИСЛИМ ОТКЪДЕ ЩЕ ДОСТАВЯМЕ ГАЗТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
Tony
преди 8 години
бойко се надява да надуе "корупционната възлглавница" за българската руска мафия!Чиста кражба!Има пари за хъб, а няма пари за интерконектори с Гърция, Турция и Румъния! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 6
aldy
преди 8 години
Аре сега по реда - проектна компания, разкриване на финансиране, офиси, обзавеждане, големите заплати на "наште" корифеи и т.н. в познатия апашки стил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 19
redcretin
преди 8 години
Стига кражби вече, а? Никакъв хъб, никакви потоци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още