IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прави рязък завой в позицията си за "Северен поток" 2?*

Премиерът Матео Ренци е разговарял с руския президент Владимир Путин за участието на страната в проекта, твърдят местните медии

10:34 | 11.01.16 г. 20
Италия прави рязък завой в позицията си за "Северен поток" 2?*

Италия е поискала да участва в проекта за разширение на газопровода "Северен поток", съобщи италианското издание на Huffington Post, позовавайки се на свои правителствени източници. Темата е била обсъдена между премиера на страната Матео Ренци и руския президент Владимир Путин по време на телефонен разговор, провел се преди броени дни.

Новината означава рязък завой в позицията на Рим по проекта. В края на декември Италия беше една от страните, остро противопоставили се на плановете за "Северен поток" 2 и дори поведе опозиция срещу проекта, настоявайки ЕС да се произнесе дали проектът отговаря на Европейската енергийна стратегия, особено в частта й за диверсификация на енергийните източници.

По искане на Италия темата беше включена в дневния ред на Европейския съвет. След края на срещата председателят на Съвета Доналд Туск пък беше категоричен, че разширението на газопровода, пренасящ газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, противоречи на европейските принципи и реално повишава зависимостта на Европа от руския природен газ.

Италия всъщност беше част от друг спорен от гледна точка на Брюксел проект за газопровод - "Южен поток". Той започна като съвместна разработка между "Газпром" и италианската Eni. Заради неизпълнение на редица изисквания в Третия либерализационен пакет "Южен поток" беше замразен от страна на Европейската комисия, а по-късно и Русия съобщи, че слага точка на проекта и вместо това ще работи за реализацията на "Турски поток".

В края на декември 2014 година Eni продаде своя дял от 20% в проектната компания South Stream Transport на "Газпром". През март 2015 година руският газов гигант изкупи дяловете и на останалите акционери - EDF и Wintershall, които държаха по 15% от капитала на дружеството.

Засега официални преговори за участието на Италия в "Северен поток" 2 не са започнали, посочва още Huffingtom Post, но допълва, че инициативата при разговорите между Ренци и Путин по проекта е на италианската страна.

Междувременно се активираха и спекулациите за подновяването на проекта "Южен поток". Както Investor.bg съобщи от месеци се водят разговори между България и Русия за реализацията на газопровода. Руската информационна агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на информация на български медии, в близките дни ще бъде даден ход на работата на "Южен поток".

Причините Москва да се върне на този вариант са две - разривът в отношенията с Турция, които спират "Турски поток", и свиването на китайската икономика, заради което плановете за реализацията на "Силата на Сибир" буксуват.

Статутът на "Южен поток" не е променян - работата е спряна, заявиха пък от руското Министерство по енергетика пред ТАСС в коментар на разпространената у нас новина за рестарта на проекта. 

* Информацията е допълнена с позицията на руското енергийно министерство за "Южен поток"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
venznik
преди 8 години
Проблема е че у нас сега командват Американците, а те гледат как да правят мръсно на Руснаците. Никой не го е еня за някой друг. Комунизма беше лошо ама неолиберализма е още по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 3
mistt
преди 8 години
Олигофренията на ЕС е страшна .Тъпотиите следват една след друга.Всичко се прави в ущърб на целия съюз , особено го ядът източния соц,лагер.Една тръба е много скъпа (10 млрд за СП 2) , за да се използува на 50 % , поради идиотията на трети пакет. След 3 г , ще купуваме газ пак от Русия , ама през СП и ще плащаме (вместо да получаваме) астрономически транзит през цяла Европа. *** , умъ не мое ми го побере..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 1
mistt
преди 8 години
шантаж?? обида?? ти редовен ли си ?Приличаш ми на Б.Б. и той така -цела Русия него гледала , и му следела думането На Русия и е през оная работа България , има стотина престъпници (от бг елита) взели рушвети за Южен поток , е ще ги повръщат , няма къде да ходят.Б.Б.П.П. е пътник , щом слезе от поста , всички го знаят -билета лично Лавров му го е купил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Евала, че си осведомен за секса на китайците и не разбрах, подписан ли е вече договора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Нещо ми отреза писанието. Само ще повторя честитката - и на теб и близките ти За Много Години! Мързи ме да преписвам другото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Здрасти Гоше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 8 години
Добре, но Китай веднага след подписването на договора заяви, че Газпром трябва да вземе заем от китайски банки, а не да чака подаръци. Тогава ме наричахте Стоенчо. Е сега ще има секс по китайски-бавно и тъжно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Нащато категорична позиция е да нямаме позиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
България няма да подпише документ против Северен 2-------------------------------------------------------------------------------------------------еми да ние ше се запънем там като магаре на мост с Украйната и Северния 2 няма да се състои и толкоз ше си внесем от САшш,че те тъкмо тръгнали да изнасят на 35$ кинта кацата (вече първите кораби от Сашш бяха тръгнали миналия месец и още не са стигнали) нищо ние ше почакаме да си взеем на тънканата ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Оо Тоше :) За Много Години - жив и здрав :) По темата - официално отмениха търга заради обърканта процедура - като да добавим неколкократно увеличаваха срока за участие в търга преди да го прекратят:) Не официално - спряха го, защото Китай не привежда авнаса, а Газпром няма пари да финансира сам такъв проект. Защо Китай не плаща е въпроса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още