IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

С проект като "Северен поток" 2 Турция изпуска възможността да се превърне във важен енергиен хъб

10:32 | 07.09.15 г. 44
Русия вади Украйна и Турция от газовата игра

В рамките на Източния икономически форум Русия подписа споразумение за изграждането на „Северен поток” 2 и това може да извади от „газовата игра” Украйна, Турция и Азербайджан, пише в свой анализ руската информационна агенция Regnum.

За новия газопровод се заговори още по време на икономическия форум в Санкт Петербург и той е не просто техническо решение, допълва изданието. Идеята за изграждането на нов газопровод, свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съдържа политическа и геополитическа окраска.

От години Москва заявява намерението си да заобиколи Украйна като транзитна страна на газа за Европа. Един от плановете в тази насока – „Южен поток”, беше блокиран от Европейската комисия чрез България. Наследникът му – „Турски поток”, също е напът да се провали.

С идеята за „Турски поток” Русия предложи на Турция да стане един от водещите енергийни хъбове в Близкия изток. Анкара обаче не се възползва, водена от „романтични геополитически представи”, а вместо това трябваше да оцени ситуацията по-реалистично, пише още Regnum.

Припомняме, че Турция поиска не просто да е транзитен център на руски газ за Югоизточна Европа, но и да участва наравно с „Газпром” при търговията на суровината. Така, въпреки че руският газов гигант беше готов да започне строителството на газопровода още през май, досега работата по проекта така и не е започнала.

В същото време дестабилизацията в Близкия изток, ако не спира плановете на Азербайджан да изгради газопровод от Каспийско море до Европа – първата стъпка е Трансанадолският газопровод (TANAP), която минава през Турция, то поне ще ги затрудни силно, допълва руската агенция.

В "Северен поток" 2 главен акционер е „Газпром”, който ще държи 51% от капитала на новия проект. Останалите дялове си делят E. On, Shell, OMV и BASF(Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която ще държи останалите 9%.

Москва вече показва и известни признаци, че ще спазва Третия либерализационен пакет на ЕС в енергетиката – в началото на август обяви търг за покупка на свободен капацитет по удължението на „Северен поток” – Opal, за зимния сезон.

Това беше една от спънките за реализацията на „Южен поток” – Русия отказваше категорично да се съобрази с правилата на ЕС в областта, настоявайки, че това е международен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

41
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Да се върнем на темата: "Русия вади Украйна и Турция от газовата игра " и да видим, къде ще ги напъха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 16 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
От газовата игра отпада и друг голям " приятел" на Русия - Варшава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 4
awase
преди 8 години
Лисицата извадила от играта киселото грозде! Споразумение имала милата с под изпълнители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 29 rate down comment 19
Pyramid
преди 8 години
Канада, ако не би била ингилизка и френска колония, нямаше да я има сега, щеше да е завладяна от разюзданите кравари от юг. Да, ама...гори много, терен труден, да изкараш за папо се иска много повече, а бандитизмът не се толерира от държавата още от време онО...и станало тъй, щото Канада се оказва "непривлекателна" за пиндостанци. ЗАТОВА, хората там много отдавна живеят добре. Трудно и тежко но, спокойно. И, като прибавиш, че никога не е имало комунистически преврати...А Русия се състоя ВЪПРЕКИ всичко и въпреки всички. Диви били. Може. Ама са и талантливи, и борбени, и агресивни. Затова, на УСА ще им преседнат. Стискам палци за което. Не може цял свят да се идиотизира до чак такава степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 21 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 8 години
Сега как да ви го обясня по-просто? Лично аз като чуя Русия местя "онова нещо" от десният крачол в левия. Когато чуя САЩ, следва реверсивно действие. А на тези която мерят територии ще си позволя да припомня: питат Чърчил какво ще каже за руската армия победила Наполеон и Хитлер. Следва мълчание. Питат го какво ще каже за руската зима, победила Наполеон и Хитлер. Отговаря-че тя тази земя ако ставаше за нещо, ние на тях ли щяхме да я оставим? Канада е само с една трета по-малка по територия. Никой не я коментира. Те просто си живеят добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
СССР и СИВ икономически беше доста изолиран и самоизолиран и света си живееше доста добре и без него!Не е добре да се връщат тези времена, но нищо не пречи да се върнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 26 rate down comment 14
misanthrope
преди 8 години
:) Тука половината пълнят *** от кеф като чуят Русия, другата половина сипят глупости какви лузъри били руснаците. Въпреки че има известна истина че Русия не е факторът, който си мисли че е, това, което си написал е смешно. Русия продължава да е най-голямата държава в света, покриваща 1/5 от Земята и да владее значителен % от световните ресурси, да бъде ядрена държава и дори като население да е сред най-големите поне в Европа, така че никой не може да си позволи да я игнорира, най-малко Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
Хахах :)))) ти първо виж себе си къв си *** :))) тогава ме коментирай мен :))) Аман от аномимни *** :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 10
georgi_shum
преди 8 години
Айде порадния анонимен ***, който се прави на много умен.. марш, *** :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 20 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 8 години
Сега как да ви го обясня по просто, за да ме разберете. Руснаците винаги са били лузъри. Победиха Германия защото на САЩ им бе изгодно. Вече не им трябват и затова ще получават заплати от 400 долара, докато вятърът издуха великоимперските им амбиции от монголоидните им кратуни. Та Кабаев си лае, а керванът си върви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още