IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция не вижда конкуренция между "Турски поток" и ТАР

Двата газопровода ще диверсифицират доставките на газ, посочват от гръцкото енергийно министерство

11:58 | 21.08.15 г.
Гърция не вижда конкуренция между "Турски поток" и ТАР

Гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис не вижда конкуренция между двата основни проекта за газопроводи, които трябва да преминат през територията на страната в следващите години - „Турски поток“ и Трансадриатическия газопровод (ТАР), предаде руската информационна агенция „Новости“.

Двата газопровода ще увеличат достъпа на страната до енергоресурси и ще диверсифицират маршрутите, а няма да се конкурират, казва той.

Междувременно вчера комисарят по въпросите на енергетиката в ЕК Мигел Ариас Канете коменитра, че няма напредък по преговорите за новия зимен пакет на доставки на газ за Украйна

Гърция, както и България, получава основното количество потребяван газ през съществуващите газопроводи през територията на Украйна и Румъния. Страната обаче може да разчита и на втечнен газ от съществуващите терминали. 

Досега Атина нееднократно заявява своята готовност да участва в проекта „Турски поток“, макар и той още да не е получил одобрението на ключовия играч – Турция. Преди дни от Анкара заявиха, че са изпратили свой проект на споразумение за изграждането на газопровода до Москва, но реакция на руските власти засега няма.

Въпреки неяснотите около трасето на "Турски поток" между Русия и Турция, четири държави вече анонсираха плановете си за развитие на продължението на газопровода след гръцко-турската граница.

През есента Гърция, Македония, Сърбия и Унгария ще направят уточненията около поредния газопровод на картата на Европа - Tesla

По ТАР трябва да се транспортира газ от находището „Шах Дениз II” в Каспийско море. Газопроводът, заедно с TANAP, е част от Южния газов коридор, разглеждан от Европа като една от възможностите за диверсификация на енергийните доставки на Стария континент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още