IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прави рязък завой в позицията си за "Северен поток" 2?*

Премиерът Матео Ренци е разговарял с руския президент Владимир Путин за участието на страната в проекта, твърдят местните медии

10:34 | 11.01.16 г. 20
Италия прави рязък завой в позицията си за "Северен поток" 2?*

Италия е поискала да участва в проекта за разширение на газопровода "Северен поток", съобщи италианското издание на Huffington Post, позовавайки се на свои правителствени източници. Темата е била обсъдена между премиера на страната Матео Ренци и руския президент Владимир Путин по време на телефонен разговор, провел се преди броени дни.

Новината означава рязък завой в позицията на Рим по проекта. В края на декември Италия беше една от страните, остро противопоставили се на плановете за "Северен поток" 2 и дори поведе опозиция срещу проекта, настоявайки ЕС да се произнесе дали проектът отговаря на Европейската енергийна стратегия, особено в частта й за диверсификация на енергийните източници.

По искане на Италия темата беше включена в дневния ред на Европейския съвет. След края на срещата председателят на Съвета Доналд Туск пък беше категоричен, че разширението на газопровода, пренасящ газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, противоречи на европейските принципи и реално повишава зависимостта на Европа от руския природен газ.

Италия всъщност беше част от друг спорен от гледна точка на Брюксел проект за газопровод - "Южен поток". Той започна като съвместна разработка между "Газпром" и италианската Eni. Заради неизпълнение на редица изисквания в Третия либерализационен пакет "Южен поток" беше замразен от страна на Европейската комисия, а по-късно и Русия съобщи, че слага точка на проекта и вместо това ще работи за реализацията на "Турски поток".

В края на декември 2014 година Eni продаде своя дял от 20% в проектната компания South Stream Transport на "Газпром". През март 2015 година руският газов гигант изкупи дяловете и на останалите акционери - EDF и Wintershall, които държаха по 15% от капитала на дружеството.

Засега официални преговори за участието на Италия в "Северен поток" 2 не са започнали, посочва още Huffingtom Post, но допълва, че инициативата при разговорите между Ренци и Путин по проекта е на италианската страна.

Междувременно се активираха и спекулациите за подновяването на проекта "Южен поток". Както Investor.bg съобщи от месеци се водят разговори между България и Русия за реализацията на газопровода. Руската информационна агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на информация на български медии, в близките дни ще бъде даден ход на работата на "Южен поток".

Причините Москва да се върне на този вариант са две - разривът в отношенията с Турция, които спират "Турски поток", и свиването на китайската икономика, заради което плановете за реализацията на "Силата на Сибир" буксуват.

Статутът на "Южен поток" не е променян - работата е спряна, заявиха пък от руското Министерство по енергетика пред ТАСС в коментар на разпространената у нас новина за рестарта на проекта. 

* Информацията е допълнена с позицията на руското енергийно министерство за "Южен поток"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 10
misanthrope
преди 8 години
Ооо колко си доволен, че енергийният придатък на Европа можеби ще го пуснат на пазара. МОЖЕБИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Леле! Ми ся ко ши прайм? Ойде Рашата у ряката! И що тъй? Китай се е отказал да купува руски газ, или некви чиновници по руски са оплескали процедурата и ше требва да се поправят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 8 години
И ко стана ся? Газпром отмени търга за 800 км от Силата на Сибир. Ама то щото понеже обаче.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
И ко стана ся? Докато лани по това време беше еуфорията от спирането на сичките патоци, сега ше се изтепат през къде да минат новите патоци. Даже антипаточните поляци щели да се цунат с Газпром за СП2, ама ако мине през Полша... хихихи! Настана Големото Европейско ритане под масата за руския газ! И все по-серт ще става... хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Каква е нашата позиция бе Михале? Официалната позиция на силния мачо мъж, каратиста футболист беше "България няма да подпише документ против Северен 2" Каратиста футболист, пръв приятел на Камърън, едното му ухо го държи Меркел, другото - Путин и опъват от време на време, докато Обама командва клекни-стани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Турски поток не е отпадал, него никога не го е имало. Това беше опит на Путин да шантажира България и да се опита да внесе разединение ЕС като се прави на обиден на нас и се заиграва с гърците ама не мина. Виж, сега като се заиграва с Германия, може и да мине, то нали точно за това беше целия рев против южен, за да може дойчо да дъжи всичкото кранче на всичкото газ за всичкото ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Жабарчета, като се дyпитe на руснаците и на немците, се опитвате да ни прецакате, вярно, но в края на краищата, вместо да спечелите от това, тези на които сте се нaдyпили, ще ви уважат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
SimeonAtanasov
преди 8 години
Нима? И действащите отдавна Син поток и Северен поток и те ли са големи руски празни приказки? Не ставай смешен. Ще има или Северен поток 2 или Южен поток. А при определени обстоятелства може и двата проекта да се реализират. Явно, че Турски поток отпадна окончателно. Към Турция за в бъдеще може да се прекара тръба, която да пренася газ само за турски нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
еееми ... наща позиция и позицията на Укрия "ше ги събори " нема как .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 36
Стоян Петров
преди 8 години
Големите руски енергийни проекти - големи руски празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още