IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов призова САЩ да улеснят достъпа на българските компании

България полага огромни усилия за създаването на условия за развитие на американския бизнес у нас, коментира премиерът

13:08 | 12.10.15 г. 6
Борисов призова САЩ да улеснят достъпа на българските компании

Българските компании да могат да правят бизнес в САЩ без визи. За това призова министър-председателят Бойко Борисов по време на дискусионната кръгла маса „Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси“, организирана от Американската търговска камара в България.

Американският бизнес е добре дошъл в България, той е приветстван и толериран, дори когато не е много за толериране, коментира премиерът. По думите му полагаме огромни усилия за създаването на условия за развитие на американския бизнес в България.

За да отиде българският бизнес там обаче, са нужни огромни усилия, каза Борисов. В момента южната ни съседка – Гърция, има много повече привилегии от нас, макар че в момента няма с какво да ни превъзхожда, отбеляза той. „И двете страни сме партньори и в НАТО, и в ЕС, но въпреки това те имат тези привилегии, а ние не“, заяви Борисов.

Отношенията на европейските държави към България трябва да са пример на отношенията на САЩ към България, допълни той.

Борисов коментира, че държавата полага изключителни усилия по отношение на върховенството на закона и отбеляза постиженията по отношение на контрабандата в страната. Според него в това отношение проблемите са съществували заради съпротивата на държавните институции да споделят една с друга информация по контрабандата и по този начин се е генерирала най-голямата корупция. След обединяване на системите и със създаването специални звена обаче вече няма място за криене.

Над 2,3 млрд. лева са били събрани от предотвратена контрабанда само от началото на годината, заяви Борисов.

„Планирали сме да дадем помощи на пенсионерите и за Коледа, и за Великден, 20 млн. лева съм обещал на учителите бонус за тази година, 106-7 милиона за тютюневите производители, 50 млн. за животновъдите и 100 милиона за магистралите и мостове“, коментира Борисов, подчертавайки, че тези средства идват именно от спряната контрабанда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Когато има проблем с руски проект, реагираме веднага, а тук си мълчим, продължи Борисов, засягайте темата енергетика и "Уестингхаус". Според него българо-американските отношения не са само бизнес. "Те са морал. Българите като чуят Америка си представят чест, прозрачност. То не е да спечелиш 10 или 100 долара", мъдро заключи Борисов."=====Парите са нищо пред възвишените идеи! :))) Ние не сме за едните пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?... С тази цинична прочувствена откровеност Бойко Борисов се изяви на дискусия: "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара."Сега да изреди и какво получихме в замяна!....освен потупването по рамото и презрението на европейските граждани де...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Отношенията на европейските държави към България трябва да са пример на отношенията на САЩ към България, допълни той."==Ами те са точно такива! Май е забравил за Шенгенския проблем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
И двете страни сме партньори и в НАТО, и в ЕС, но въпреки това те имат тези привилегии, а ние не, заяви Борисов."==Имат и ще си имат тези привилегии и без да свалят руски самолети! И без да изнасят речи по германските площади президентите им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"За да отиде българският бизнес там обаче, са нужни огромни усилия, каза Борисов. В момента южната ни съседка Гърция, има много повече привилегии от нас, макар че в момента няма с какво да ни превъзхожда, отбеляза той."===Ами ще има я! За толкова години не разбрахте ли че номера с мазненето не минава? Гърците имат ХАРАКТЕР и самочувствие. Вие осрахте отношенията с единствената държава където се отнасяха с уважение към нас както елита така и бедните граждани за да се мазнете на хора които ни ПРЕЗИРАТ! Предложихте им да унижите собствения си народ за да ги улесните в грабежа им. Няма друга такава държава ...толкова достойна за презрение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
darcas1981
преди 8 години
Какъв е тоя "Европейски съюз", който позволява различно третиране от трети страни на гражданите на този съюз? За какви ценности, какви 5 лева говорим???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още