IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП внесе законови промени заради данъчното облекчение за хората с ниски доходи

Левицата настоява да се изключат допълнителните доходи към минималните заплати, заради които на много хора няма да им се възстановят данъци

12:02 | 23.01.15 г.
БСП внесе законови промени заради данъчното облекчение за хората с ниски доходи

БСП изпълни обещанието си и внесе законодателни промени във връзка с възстановяването на данъците на хората, получавали минимална работна заплата през миналата година.

Причината за това е тълкуването, което Националната агенция за приходите (НАП) прави на Закона за облагане доходите на физическите лица и отказва да възстанови данъците на много хора с мотива, че имат и допълнителни доходи.

„В нашия текст е записано, че данъците се връщат на хората, получили 340 лева месечно по трудов договор, като се изключват допълнителните доходи, които може да получи едно лице“, разясни Корнелия Нинова от левицата.
По думите й допълнителните доходи може да са детски надбавки, помощи за деца, стипендии за обучение, наем от аренда на земя, дивиденти от участие в земеделски кооперации.

Според нея в обхвата на този текст от закона попадат 270 хил. души.

БСП предлага още да се удължи срокът за възстановяването на данъците до края на май, за да могат хората да си получат парите.

От ГЕРБ веднага отговориха на социалистите, че няма да подкрепят предложението им.

„Това е популистки ход, те знаеха, че много хора на минимална заплата ще отпаднат от обхвата на закона“, заяви Диана Йорданова от партията на Бойко Борисов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още