IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: 60% от предприемачите не са доволни от уменията на младите висшисти

Липсата на професионални умения е най-големият пропуск при младите хора, смятат фирми от работодателската организация

12:20 | 20.02.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

61% от работодателите у нас смятат, че младите хора трябва да придобиват повече знания при обучението си в българските университети. Това показва анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за качеството на образованието и нуждата от кадри.

17% от предприемачите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването. На другия полюс са 13% от фирмите – те са доволни във висока степен от студентите, а 9% са напълно удовлетворени от подготовката във висшите учебни заведения в България.

За 80 на сто от предприемачите липсата на професионални умения е най-големият пропуск при младите хора. Около 40% от фирмите виждат липса на умения за екипна дейност сред младежите. Недостатъчна е езиковата подготовка на кадрите според 33% от фирмите.

31% смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора. Според 28% от анкетираните мениджъри на завършилите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка – 11% от тях виждат пропуски. Липсата на повече практически умения също е забележка на мениджърите. 

Половината от запитаните работодатели са посочили, че се е налагало назначеният персонал да премине през специализирани курсове поради специфичната дейност на фирмата. 41% от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, 8% не са обучавали наетите младежи допълнително.

Близо 70 на сто от запитаните мениджъри инвестират в обучения на вече наетите служители, сочи анкетата. Около 60% наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им. Само 4% търся служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас. Около 12% инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а 5% съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани кадри.

Работодателите се затрудняват най-много при намирането на специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника.

От бизнеса настояват образованието да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите, да се осъществи реална връзка между образование и практика - образованието да включва повече практически знания.

Препоръчват и промяна във финансирането на образованието – да не се използва само критерият брой учащи. В тази връзка бизнесът предлага да има външно, анонимно оценяване на завършващите средно образование или университет и резултатите да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение. Преподаването, лекционният материал също е нужно да са съобразени със съвременните научни постижения, препоръчват работодателите. 

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил информатика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 7 години
А на свой ред повече от 70% от българските висшисти не са доволни от "бизнеса" в България.Или приобретатели на червени куфарчета с пари,или международни шмекери,плюли си в устите да не дават пари на служителите!А постоянно реват,че нямали квалифициран персонал без да обелват и дума,че не им се дават пари.Ей,ама как никой от "бизнеса" не каза:"Давам 2000 лева заплата,а не мога да си намеря квалифицирани специалисти"?СМЯХ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
A.B.
преди 7 години
Да инвестираш в обучение на персонал, който идва директно от университета е напълно нормална и задължителна практика. Много наивен е този работодател, който очаква да наеме професионалисти от ВУЗ. Добрите работодатели инвестират в персонала през цялата кариера - постоянно актуализиране и надграждане на знанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Едно време беше съвсем без пари, а ако съдя по количеството само мои познати, които изпушиха от тук още през 1989-1993 и се пръснаха по цял свят, но повечето от летището отиваха на работа по специалността си, начи е ставало за нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
То с това евтино образование какво да научат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Ами те тези, които имат акъл в главата си от рано заминават на Запад. Там и за неквалифиран труд се получава повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още